Pansarskotten skjuter oss med rätta rakt in i Nato

SVT sände på tisdagskvällen ett "tal till nationen" som statsminister Magdalena Andersson höll från tjänstebostaden i Sagerska palatset.

Statsminister Magdalena Andersson talade till nationen på tisdagskvällen.

Statsminister Magdalena Andersson talade till nationen på tisdagskvällen.

Foto: Skärmklipp från SVT

Krönika2022-03-01 21:48
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sagerska är beläget ett stenkast över Stockholms ström från den riksdag som på måndagen den 28 februari beslutade att sända vapen till Ukraina. Magdalena Andersson manade i sitt tal till sammanhållning och försiktighet. Hon var väldigt mycket svensk. Beslutet att stödja Ukraina militärt i kriget mot Ryssland- med de risker mot Sverige som finns inbyggda i ett sådant beslut - motiverade hon med att det var det bästa för Sverige. Ukrainas kamp för att styra över sina egna gränser är en kamp för alla nationers rätt att styra över sina egna gränser. Rycker man på axlarna åt ryssen nu så rycker snart ryssen ryggraden ur fler länder. Och låt oss vara ärliga med att Sverige och Finland är i riskzonen.

"Den första och den sista frågan jag ställer mig inför sådana här viktiga beslut är vad som är bäst för svenskarna", sa Magdalena Andersson. Det är sunt och sant. Hon gjorde klart att regeringen kommer att lägga förslag om att öka på försvarsanslagen och hon uteslöt inte risken för väpnade angrepp mot vårt land.

Statsminister Magdalena Andersson var tydlig med att Rysslands aggression måste stoppas. Det finns inte "plats för intressesfärer" i dagens Europa sa Magdalena Andersson i sitt tal i SVT. Inget land - vare sig Ukraina eller Sverige - ska acceptera att reduceras från ett eget land med egna intressen och till en intressesfär för en despotisk rysk statsledning.

Situationen är mycket allvarlig. Magdalena Andersson bör så fort det är möjligt ansvara för att Sverige med råge uppfyller de förpliktelser som krävs för att kunna bli medlemmar i den västliga försvarsalliansen. Riksdagens beslut om pansarskott till Ukraina är en bekräftelse på det helt nya säkerhetspolitiska läget. Vi har för länge sedan passerat de dagar då frågan om medlemskap i Nato eller inte var ett avspänt politiskt sällskapsspel mellan S och M. Nu är det allvar. Pansarskotten mot de ryska stridsvagnarna skjuter oss definitivt rakt in i Nato. Vi behöver det skyddet. Och vi kan göra nytta. Den enda rimliga och moderna intressesfären är fred, nationellt självbestämmande och frivilliga partnerskap. Det är i den intressesfären vi hör hemma.