Pang på rödbetan utan darr på pennan

Vid en pressträff på måndagen 17 augusti släppte Stockholms handelskammare Omstartskommissionens rapport "Idéer för ett starkare Sverige." Jag var där.

Maria Wetterstrand är tidigare språkrör för Miljöpartiet och numera vd inom den finska kommunikationskoncernen Miltton Group. Wetterstrand medverkar i Omstartskommissionen.

Maria Wetterstrand är tidigare språkrör för Miljöpartiet och numera vd inom den finska kommunikationskoncernen Miltton Group. Wetterstrand medverkar i Omstartskommissionen.

Foto: Widar Andersson

Krönika2020-08-18 06:18
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag var där. Det var härligt med ett liveevenemang igen där det går att morsa på kollegor och föredragshållare. Känslan: Kul att ses! - levandegjorde rapportens teoretiska förslag om hur Sverige ska komma tillbaka efter Coronapandemin. Vi möter hösten med rekordhög arbetslöshet, hundratusentals människor som är permitterade, branscher som mer eller mindre slagits ut, företag som försöker dra sig runt på en tredjedel eller hälften av omsättningen, en till vissa delar hårt prövad sjukvård, med en hög frånvaro i många skolor  och med en stat som öser ut hundratals miljarder i olika stöd och bidrag till företag och enskilda. Kanske är det så som Handelskammarens ordförande och vd skriver i förordet att "Sverige befinner sig i ett formativt skede."

Tio personer har skrivit var sitt kapitel i rapporten. Arbetet har letts av den ivrige ekonomen och tidigare S-medarbetaren i regeringskansliet Klas Eklund. Bland författarna märks bland andra nationalekonomen Åsa Hansson från Lunds universitet som argumenterar för lägre skatter på arbete som finansieras av högre skatt på konsumtion och på fastigheter. Ett mycket läsvärt och hörvärt inlägg som har klara samband med krisen på arbetsmarknaden. Nära arbetsmarknaden var också Uppsalaprofessorn Oskar Nordström Skans som argumenterade klokt för att stödinsatserna på kort sikt bör inriktas på att snabbt få tillbaka folk i sina jobb. Omskolning och omställning ska självklart användas men det tar för lång tid i den akuta kris där vi befinner oss, sa Nordström Skans. Han talade också för behovet av att hösten behöver nya ledord för våra beteenden under Corona. "Håll avstånd och stanna hemma" var rätt vid krisens inledning: "Men vi kan ju inte stanna hemma i flera år om svensk ekonomi ska komma igen", sa Nordström Skans. Han förordade större bredd i förmaningarna. "Munskydd i vissa lägen är bättre än att företag slår igen," sa han. 

Susanne Ackum har bland annat varit statsekreterare hos finansminister Anders Borg under åren 2010-2014. Hon bidrar med flera skarpa utbildningspolitiska förslag i Omstartkommissionens rapport. En "kunskapsplikt" vid sidan av grundskolans skolplikt lät som pang på rätt rödbeta i mina öron. Det tidigare språkröret för MP Maria Wetterstrand argumenterade för starka gröna inslag i den svenska omstarten. "Pandemin är ingen lösning på klimatkrisen", skriver Wetterstrand utan minsta darr på pennan. Det är bra och viktigt att det sägs. 

Karta: Stockholms Handelskammares Service AB