Därför är gatans verkligheter avgörande i brottsbekämpningen

Justitieminister Gunnar Strömmer och rikspolischefen Petra Lundh besökte under onsdagen sina kollegor i Danmark för att diskutera den organiserade och gränsöverskridande brottsligheten.

Rkspolischef Petra Lundh, justitieminister Gunnar Strömmer, justitieminister Peter Hummelgaard och rikspolischef Thorkild Fogde ses här på pressträffen i Köpenhamn på onsdagen.

Rkspolischef Petra Lundh, justitieminister Gunnar Strömmer, justitieminister Peter Hummelgaard och rikspolischef Thorkild Fogde ses här på pressträffen i Köpenhamn på onsdagen.

Foto: Thomas Traasdahl

Krönika2024-08-22 04:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt uppgifter sitter 17 svenska ungdomar häktade i Danmark; misstänkta för grova våldsbrott. Ett antal gängkriminella svenskar avtjänar också fängelsestraff i Danmark efter att ha dömts för mord och mordförsök på dansk jord.

Många av dessa misstänkta och dömda svenskar har agerat på uppdrag av kriminellt aktiva danskar. Frågor som triggats i media handlar om Danmark försöker skyla över sina egna kriminella problem genom att förfasa sig över den svenska brottsligheten? Borde inte Sverige i så fall göra något liknande och relativisera sina egna skjuteländen genom att anklaga Danmark för att driva svenska ungdomar i fördärvet? 

 

Dessbättre har vare sig Sveriges Strömmer och Lundh eller Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard och rikspolischef Thorkild Fogde visat något intresse av politiskt pajkastande. Därför valde de att framträda gemensamt på en pressträff i Köpenhamn på onsdagen. Den sortens kriminalitet som politiker och polischefer har att hantera i de här sammanhangen är till sin natur gränsöverskridande på många plan. Den rör sig fysiskt och digitalt över nations- och språkgränser och valutaområden. Den brottsbekämpande politiken kan inte göra något annat än att anpassa sig till den rådande brottsligheten. Vilket betyder utvecklade och avbyråkratiserade samarbeten mellan alla de olika länder som drabbas av kriminaliteten. 

Risken med internationella samarbeten är dock att de lätt flyttar intresset från gatans verkligheter (eftersom gatorna ser så olika ut) och till nivåer en bit upp i de kriminellas hierarkier. Danmark och Sverige anmälde på pressträffen att de gemensamt ska "sätta press" på ägare av digitala plattformar som Tiktok, Telegram, Snapchat, Meta och Google vilka utnyttjas av de kriminella. Justitieministrarna och polischeferna vill också komma åt ledarskikten som sitter på "bekväma adresser, ofta under soliga förhållanden och beställer de grova brotten." (Expressen 21/8) 

Inget fel i det förstås. Att slå mot pengarna och kommunikationskanalerna är viktigt i all krigföring. Men kampen avgörs i allt väsentligt på gatorna. Som Gunnar Strömmer säger till Expressen så är en insikt att "Det handlar om att skapa en ordning som koordinerar med varandra. Då handlar det om att de svenska straffen måste upp till danska nivåer." Så är det. Gatan är viktigast. Där verkar mördarna, tjuvarna och bedragarna och där bor brottsoffren.