På den fronten finns många stenar att vända på

Så var det överstökat; allt det ceremoniella - varav somligt fick köras i repris - och Magdalena Andersson är såväl vald som "godkänd" av kungen.

Krönika 1 december 2021 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I samband med sin regeringsförklaring levererade den nya statsministern även en lång lista med nya och nygamla statsråd. Inget av de gamla statsråden kickades ut. Det fanns några luckor att täta efter de socialdemokrater som avgått av egen kraft och efter de miljöpartister som lämnat regeringen av valrörelsemättade behov. 

I en regeringsförklaring som det tog Magdalena Andersson lite drygt 40 minuter att läsa upp finns det väldigt många ord. Det kan kort sagt bli lite för mycket ord ibland. Orden behöver balanseras mot en regering och en riksdag som arbetar mer konkret med reformer och lagar och initiativ som visar på politikens mer praktiska och påtagliga sidor. Därför är det skönt att den nya regeringen nu kan börja arbeta igen.

Mikael Damberg byter från ansvar för poliser och till pengar när han nu är utsedd till finansministrar. Magdalena Andersson och Mikael Damberg är i mina ögon två av socialdemokratins i särklass vassaste politiker i ålderklassen strax över femtio. Som stats- och finansministrar har de chansen att bli ett tilldragande radarpar för en bra och lagomt konservativ politik för Sverige. En av nyvärvningarna är den förre LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson. Han går in som näringsminister. På kort valrörelsesikt lär hans viktigaste uppgift bli att försöka hålla fronten mot fortsatta stora sverigedemokratiska inbrytningar i väljarleden. Han är fräck och orädd och bär på erfarenheter av vissa framgångar på SD-fronten från valrörelsen 2018. Då bedrev LO en slutspurt som enligt vad som sägs förhindrade att det stora tappet av S-väljare i LO-leden blev jättestort. 

Ska Thorwaldsson ha framgång så krävs det dock och framförallt att Anders Ygeman - som byter elektricitet mot ansvar för invandring/integration gör vad som behövs. Ygeman citerade Olof Palme i tisdagens intervjuer. Den tidigare statsministern Palme pekade på sin tid på sambanden mellan integrationens kvalitet och invandringens omfattning. Ygemans poäng var att antalet asylsökande nu var rekordlågt. Men det är bara halvsant. Under 2021 har hittills över 80 000 personer beviljats uppehållstillstånd i Sverige, varav runt 55 000 är anhöriginvandrare och arbetsinvandrare; med det systemets kända brister. Den som vill "vända på varje sten" för att komma tillrätta med Sveriges stora integrationsproblem kan inte kosta på sig ceremoniella skönmålningar om invandringen. 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Politik

"De demokratiska samtalen måste fortsätta"

"De demokratiska samtalen måste fortsätta"
Politik

C: Öka all elproduktion – även kärnkraft

C: Öka all elproduktion – även kärnkraft

Widar Andersson: Jimmie Åkesson bör hålla sig till verkligheterna

Profilbild
Nato

Nya turkiska krav på utlämning

Nya turkiska krav på utlämning
Politik

Andersson om PKK-stödet: Ytterst olämpligt

Andersson om PKK-stödet: Ytterst olämpligt
Visa fler