Otvunget politiskt läge på Brunnen och i Enoteket

Fredagen den 18 augusti talade jag på Rotarys lunchmöte på Brunnen i Söderköping. Måndagen den 21 augusti var det dags att hålla ett tal då Norrköpings Rotaryklubb höll sitt lunchmöte på Enoteket nere i Industrilandskapet i Norrköping.

Söderköpings Brunn är mötesplats för Rotaryklubben varje fredag.

Söderköpings Brunn är mötesplats för Rotaryklubben varje fredag.

Foto: Karin Furenhed

Krönika2023-08-27 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Att hålla korta föredrag följt av frågor och diskussion på Rotarymöten; det är verkligen ett kärt besvär för mig. Det finns inte så många platser och forum där man öppet och otvunget och under ordnade former kan diskutera politik på ett folkligt kompetent sätt. Därför beger jag mig med glädje och förväntan till Brunnen, Enoteket och andra rotarianska mötesplatser när möjligheten ges. Diskussionerna ger mig ofta nya vinklar och ny förståelse i enstaka frågor och i samhällsutvecklingen i stort.

Det som kännetecknar många Rotarianer är att många av dem bär med sig ett stort intresse för samhälle och politik. Och eftersom jag numera nästan alltid talar under rubriken "Det politiska läget" så blir det liksom pang på rödbetan direkt. Inrikespolitiken dominerar men det förekommer även att mer lokala politiska händelser diskuteras likaväl som internationella utflykter inte alls är ovanliga. Politiken har ju varit - och är - mycket skickelsediger på många fronter nuförtiden. 

En rad för svensk politik och allmänhet nya problem och konflikter tar allt större plats i den allmänna debatten. På mina två senaste möten blev det till exempel en hel del diskussion om koranbränningar och Jomshof om muslimer och sharia, om krig och Nato och om gängmord och straffrabatter. 

Det politiska hantverket som sådant ägnas också en hel del intresse. Vilket nog till dels beror på att politikens villkor verkligen har förändrats på senare tid. Alla de tidigare år då det knappt kändes meningsfullt att räkna rösterna i riksdagsvalen eftersom samma parti regerade i 44 obrutna år; de åren känns som vore de komna ur en annan tideräkning. Visst dominerar Socialdemokraterna fortfarande stort, man har regerat i drygt 73 år av de senaste 100 åren. Men förutsättningarna har förändrats i grunden. Det nya normala är sedan 2010 att vi har åtta partier i riksdagen. Vi har numera tre stora partier medan resten är väldigt små. Vi har denna mandatperiod ett regeringsunderlag som är helt nytt. Och vi har en socialdemokrati som kanske för första gången kan behöva sakförhandla om en gemensam politik med andra partier före valet 2026. Det finns kort sagt utrymme för kannstöperi på hög nivå för den som är hugad. Vilket man ju är ibland...