Östgötskt bondförnuft grund för fossilfritt välstånd

Här tar politiker och statliga företagsledare spadtag för en pilotanläggning för att göra fossilfritt stål; hybrit. Spännande försök. Men i politiken låter det gärna som om saken redan var biff. Politikens iver är sällan synonym med hållbar utveckling.

Här tar politiker och statliga företagsledare spadtag för en pilotanläggning för att göra fossilfritt stål; hybrit. Spännande försök. Men i politiken låter det gärna som om saken redan var biff. Politikens iver är sällan synonym med hållbar utveckling.

Foto: Gustav Sjöholm/TT

Krönika2021-05-07 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Fossilfritt Sverige" är en statlig lobbyorganisation med uppgift att lobba för större statliga investeringar och satsningar på fossilfria lösningar på alla tänkbara områden. Fossilfritt Sverige bildades av regeringen 2015. Svante Axelsson som tidigare var "evig" generalsekreterare för Naturskyddsföreningen har sedan flera år titeln nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Axelsson har en makalös och medryckande iver och energi i sitt lobbyarbete. Han nätverkar med företag, kommuner och organisationer av alla de slag och skriver och agerar ofta tillsammans med svenska storbolagschefer i utspel och krav om politiska beslut/pengar/lagar/initiativ för att röja väg för ett mer fossilfritt näringsliv. Mitt ingångsvärde är att Svante Axelsson gör stor nytta. Att göra världen mer fossilfri är en angelägen uppgift så vitt jag förstår. Det som möjligen ligger "Fossilfritt Sverige" i fatet är en alltför dominant dragning till det storvulet dramatiska. På torsdagen 6 maj på DN Debatt presenterade Svante Axelsson "Fem avgörande satsningar för fossilfri konkurrenskraft". Och det är inga småsatsningar han lyfter fram. Miljarderna sprutar fram i textraderna. Vilket inte är så konstigt. Axelsson tar avstamp i den amerikanska politiken: ”Om vi agerar nu kommer människor om 50 år att se tillbaka och säga att det var i det här ögonblicket Amerika vann slaget om framtiden.” Med de orden presenterade Joe Biden sitt infrastrukturpaket på 2 000 miljarder dollar som ska rädda jobben och bromsa klimatförändringarna. Både ordval och storleken på satsningen visar hur vi nu står inför en omställning som världen aldrig sett maken till." 

Politik är en sak. Inom politiken är tilltron till så kallade dynamiska effekter betydande. Vanan att ta ut segrar och framgångar innan de har inträffat är utbredd. Det ena efter det andra av fossilfria mål för diverse verksamheter basuneras ut som framsteg utan att korrigeras mot de mer obändiga verkligheterna. Inom akademi och företagande bör råda andra villkor. Jonas Malmborg skriver i boken ”På stadig grund – Bygget av Lundbergs” (Max Ström 2019) att Lundbergarna i tre generationer med ”östgötskt bondförnuft” varit tydliga med att de bara investerar i ”branscher och bolag som man begriper sig på." Långsiktigt ansvarstagande, sund affärsmässighet och stabil finansiell ställning är lika centrala ledstjärnor för fossilfria investeringar som för allt annat. Vilka som är de "avgörande satsningarna" för fossilfriheten lär vi lära oss av verkligheternas utfall.