Osäkerheten utmanar maktens strukturer

Den pågående Coronapandemin är som en målsökande robot i samhället.

PJ Anders Linder ledde samtalet mellan Katarina Barrling  och Nicklas Berild Lundblad.

PJ Anders Linder ledde samtalet mellan Katarina Barrling och Nicklas Berild Lundblad.

Foto: Widar Andersson

Krönika2020-07-01 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Viruset nosar sig fram till ofullkomligheter och blottlägger skoningslöst samhällsförhållanden som underlättar för viruset att sprida sig. Fattigdom, trångboddhet, okunskap, språkförbistring, låg aktning för äldre och undermåliga beredskapslager är några av de problem som Covid-19 fört fram i ljuset. En annan och möjligen än mer samhällspåverkande sak som pandemin bjuder oss på är osäkerhetens återkomst i offentligheten. Vi vet faktiskt inte hur länge viruset kommer att härja runt i samhället, vi vet inte vilka metoder som är mest effektiva mot smittan på sikt och vi vet inte när och om och hur den kommer tillbaks. 

undefined
PJ Anders Linder ledde samtalet mellan Katarina Barrling och Nicklas Berild Lundblad.

Filosofie doktor Nicklas Berild Lundblad är chef för global samhällsanalys på Google. Vid ett seminarium med Axess på tisdagsförmiddagen diskuterade han tillsammans med docent Katarina Barrling och under ledarskap av Axess chefredaktör PJ Anders Linder om osäkerhetens konsekvenser för politik och samhälle: "Att steg för steg kunna reducera närmast ödesbundna osäkerheter ner till hanterbara risker; det är en av mänsklighetens allra största uppfinningar", sa Lundblad på seminariet.

Ödestron har för länge sedan lämnat det offentliga svenska samhällsbygget. Vi tror oss numera om att kunna omvandla så gott som all osäkerhet till siffersatta och kalkylerbara risker. 

"Samhällsandan är att politiker ska vara tydliga och att de ska kunna säga Ja eller Nej", sa Katarina Barrling.

undefined
Katarina Barrling och Nicklas Berild Lundblad i var sin skärm.

De båda inledarna Barrling och Lundblad gav flera exempel på hur nära riskhanteringsförmågan är lierad med maktstrukturen i samhället. Vi förväntar oss att de som har makten också har förmågan att ta hand om de kriser och risker som finns i samhället. Sannolikt, resonerade Katarina Barrling så spelar anade maktförlustrisker in när ledare i flera olika länder hårt och bestämt har stängt ner sina samhällen för att visa riskhanteringspotens och för att hålla maktkritiska rykten om osäkerhetens återkomst på behörigt avstånd.

Att hantera och fördela risker har utvecklats till något av det rationella och demokratiska samhällets grundbult. Att hantera osäkerheter är en helt annan gren på det mänskliga maktutövandets stam. Sverige valde en annan och mer öppen osäkerhetsstrategi än många andra länder. Kanske gick den i drickat i och med äldrevårdsdöden och oförmågan att få igång testning och smittspårning? Vi får se hur det blir med den saken längre fram; när vi är säkrare på vad som hänt.   

Karta: Axess Publishing AB