Opinionsbildare med genomslagskraft

Assar Lindbeck gjorde få tavlor men han var en driven målare.

Assar Lindbeck gjorde få tavlor men han var en driven målare.

Foto: JONAS EKSTRÖMER

Krönika2021-04-04 08:19
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Assar Lindbeck gick bort i augusti 2020.  Den 12 mars det året publicerade jag en ledartext här på Folkbladet med anledning av ett seminarium där Assar Lindbeck var huvudperson: ”På tisdagen (10 mars) uppmärksammade Studieförbundet Näringsliv och Samhälle - SNS - i samarbete med Institutet för internationell ekonomi -IIES- vid Stockholms universitet ett seminarium med anledning av Assar Lindbecks tidigare under året inträffade 90-årsdag. Jag var där. Tillsammans med flera hundra andra på plats i universitetets magnifika Aula Magna fick jag uppleva något av en magisk tisdagseftermiddag.” (Och kanske var det även där som jag blev smittad med Covid-19!) 

Den förre statsministern Carl Bildt var en av talarna på seminariet. Vilket inte var särskilt långsökt. Det var Bildt som på hösten 1992 gav Assar Lindbeck uppdraget att snabbutreda orsakerna till den djupa ekonomiska kris som då plågade Sverige. Huvuduppdraget var att inkomma med förslag om åtgärder för krisens lösande. Vilket Lindbeck och hans kommission gjorde med besked!

Strax före påsk i år gav Nationalekonomiska föreningen ut ett temanummer om Assar i sin tidskrift "Ekonomisk debatt" - en tidskrift där Assar Lindbeck förövrigt var ansvarig utgivare under flera decennier och dessutom en av de flitigaste skribenterna. Carl Bildt medverkar även här. Hans kapitel har rubriken "Opinionsbildaren" Bildt sammanfattar på några rader Lindbecks mäktiga livsgärning: "Utan någon egen maktbas blev Assar Lindbeck genom sina intellektuella insatser en av dem som hade det tydligaste inflytandet på Sveriges ekonomiska utveckling under viktiga decennier. Det gällde särskilt striden kring löntagarfonderna, som han lyfte till en fråga om Sveriges framtida ekonomiska system. Och det gällde den s k Lindbeckkommissionen, där analys och förslag gav den politiska debatten en ny intellektuell grund att stå på."

Onekligen inga överord av Carl Bildt. (Mer om löntagarfonderna på morgondagens ledarsida annandag påsk och då i sällskap med Mårten Palme, en av Olof och Lisbeth Palmes söner som skriver personligt och reflekterande om bland annat relationen mellan Olof Palme och Assar Lindbeck och löntagarfondsbråkets eventuella påverkan på relationen)

Lindbeckkommissionen blev en formidabel succé. På mindre än tre månader tog Lindbeck och hans få och handplockade medarbetare fram 113 förslag i stort och smått. Och huvuddelen av förslagen genomfördes. Lindbeckkommissionen lade en ny och ännu till stor del gällande bottenplatta och politiskekonomisk infrastruktur för Sverige. 

Den unge Carl Bildt omgiven av borgerliga kollegor i riksdagen 1990; ett drygt år innan han själv skulle tillträda som statsminister. Ett uppdrag där hans och Assar Lindbecks vägar kom att korsas.
Den unge Carl Bildt omgiven av borgerliga kollegor i riksdagen 1990; ett drygt år innan han själv skulle tillträda som statsminister. Ett uppdrag där hans och Assar Lindbecks vägar kom att korsas.