Det nya partiet bör tänka igenom vad de vill

När Söderköpingsborna går till valurnorna i början av september så finns det ännu ett nytt parti att rösta på.

Anne-Louise Kroon, företagare och tidigare socialdemokrat står högt upp på det nya partiet Söderköpingsinitiativets valsedel i höst.

Anne-Louise Kroon, företagare och tidigare socialdemokrat står högt upp på det nya partiet Söderköpingsinitiativets valsedel i höst.

Foto: Louise Åsenheim

Krönika2022-05-15 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Söderköpingsinitiativet har samlat tidigare profiler från bland annat Liberalerna och Socialdemokraterna. Liberalernas tidigare toppnamn Ellen Friberg är tvåa på det nya partiets lista till kommunvalet. Anne-Louise Kroon, känd som socialdemokrat och företagare, står på fjärde plats på Söderköpingsinitiativets lista. Utmanarpartiets valsedel toppas av Patrik Andersson, företagare och revisor i Söderköpings kommun. 

I en intervju med Norrköpings tidningar är budskapet från det nya partiet att de eftersträvar en "vågmästarroll" i lokalpolitiken. Vilket i så fall - om det skulle uppnås - är en god nyhet för Socialdemokraterna. I Söderköping. Valet 2018 blev en riktig smäll för S. Partiet tappade nästan tretton procentenheter jämfört med rekordvalet 2014 då Socialdemokraterna med Mattias Ravander (numera Geving) vid rodret nådde över 33 procent och tog hand om rollen som kommunstyrelsens ordförande. Efter valet 2018 finns istället - och återigen - ett stabilt borgerligt flertal i Söderköpings folkvalda fullmäktigeförsamling. Att något parti skulle bli vågmästare mellan de borgerliga och Socialdemokraterna så vore det således en avsevärd förbättring av de parlamentariska förutsättningarna för S. 

Men dit är det sannolikt en bra bit kvar. I reportaget med NT säger Ellen Friberg att Söderköpingsinitiativet "inte är ett registrerat parti utan ett initiativ." För Söderköpingsinitiativets skull hoppas jag att hon är felciterad. Det är nämligen bara registrerade partier som kan ställa upp i allmänna val. Om man väljer att kalla sig lista, parti, flock, initiativ, eller samling spelar absolut ingen roll i vallagens mening. Avser Söderköpingsinitiativet att ställa upp i kommunvalet så är man ett registrerat parti. 

Mer betänkligt än sådana ordklyverier är att Söderköpingsinitiativet - i vart fall enligt NT-artikeln den 11 april - inte har några/någon sakfråga att driva i valrörelsen. Man säger sig vilja förbättra "dialogen" med Söderköpingsborna. Dialog om vad då? Visst är det möjligt att likt en Macron i Frankrike bilda ett parti ett år före presidentvalet och vinna 30 procent i det valet. Men då krävs att man vill något annat, står för något annat än de andra. "Dialog" är ett terapeutiskt begrepp som behöver substans och innehåll för att bli ett kraftfullt politiskt begrepp. Friberg, Kroon och Andersson bör tänka igenom vad de vill.