Om Hamas hade angripit Sverige som de angrep Israel

Jag tror inte att det går att föreställa sig hur det är att leva i en krigszon likt människor idag gör i till exempel delar av Gaza, delar av Israel, delar av Ukraina och faktiskt även i delar av Ryssland.

Krig är brutalt gammaldags. Och striden mellan ljus och mörker, frihet och diktatur är evig. Inget är viktigare än att vakta den fria världens gräns. Även om det som nu måste ske med döden och kriget med partners.

Krig är brutalt gammaldags. Och striden mellan ljus och mörker, frihet och diktatur är evig. Inget är viktigare än att vakta den fria världens gräns. Även om det som nu måste ske med döden och kriget med partners.

Foto: TT

Krönika2023-12-17 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ryssland har stora förluster i människoliv i kriget mot Ukraina. Soldaterna rekryteras i huvudsak från de fattigare regionerna i landet där olika minoritetsfolkslag oftast bor. Det är till dessa trakter som tiotusentals unga män oftast återvänder i liksäckar och/eller som ersättningscheckar till familjerna från staten. Krig har en kraftig förmåga att nakengöra klassamhället. Det är de fattigaste och minst inflytelserika och outbildade som dör i stora massor när ett auktoritärt land som Ryssland krigar mot sina grannar. Liknande tendenser finns förstås i alla krig. Har man chansen att genom kontakter, pengar, bostadsort och utbildning kunna undvika att skickas ut till krigets fronter; ja då är det nog många som tar den chansen. Medan andra får kliva upp på tågen mot fronterna. 

Människorna i Gaza har haft det än värre. Sedan en lång tid tillbaka har de förtryckts, mördats och hållits som fångar av den hårdföra islamistiska terrorgruppen Hamas. När Hamas den 7 oktober gick till angrepp inne i Israel och mördade långt över tusen civila människor på de mest bestialiska sätt och tog med sig ett stort antal civila som gisslan tillbaka till Gaza så visste de precis vad som skulle följa.

Israel som alltsedan sin moderna tillkomst 1948 har fått strida för sin rätt att finnas till; omgivet av fiender som det är, var givetvis nödgat att slå tillbaka. Vad skulle de annars gjort? Hade Hamas eller någon annan terrorgrupp gjort mot Sverige och svenskar vad Hamas gjort mot Israel och israeler så hade mina förväntningar varit solklara: Regeringen och försvarsmakten måste slå tillbaka hårt och skoningslöst för att om möjligt göra slut på varenda galen terrorist och därmed kunna säkra medborgarnas trygghet bättre framöver i tiden.

De fattiga människorna i Gaza får nu utstå än mer när Israels försvarsmakt i sin jakt på Hamas soldater och terrorister tar sig in i området. Lidandet i Gaza är likt lidandet i krigsdrabbade delar av Ukraina och på andra platser i världen, outhärdligt att ta till sig. 

Det är krig och politik som har fördärvat vår jord; så sjöng Evert Taube då det begav sig. På ett plan sant. Men på ett annat plan är det ju så att politiken ibland inte kan undvika krig för att till exempel krossa Hitlers välde, utplåna Hamas eller stoppa Rysslands övergrepp på Ukraina. Lidandet är ohyggligt orättvis fördelat. Men vi kommer likväl inte undan det.