Om att riskera sitt liv för Åbybornas väl och ve

I somras, på kvällen den fjärde juni, ringde personer från Åby till polisen i Norrköping.

Här vid Hultdalsskolan i Åby passerade 15-åringen i hög fart på kvällen den 4 juni förra året.

Här vid Hultdalsskolan i Åby passerade 15-åringen i hög fart på kvällen den 4 juni förra året.

Foto: Thomas Möller

Krönika2024-01-12 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett samtal hamnade i utskriven form i ett så kallat förundersökningsprotokoll som på torsdagen 11 januari var underlag för en rättegång i Norrköpings tingsrätt: "Det är (Ohörbart) mopeder (ohörbart) som kör som galningar här i Åby centrum på trottoarerna och grejor."

Polisens sambandscentral tog kontakt med tillgängliga polispatruller och deras kommunikation finns också med i förundersökningsprotokollet: "det ska röra sig om tre mopeder, kör vårdslöst runt i Åby varav en av de här mopederna ska vara vit till färgen."

Den vita mopeden visade sig vara en motorcykel (kraftigt trimmad moped) som utan registreringsskylt framfördes i 90 kilometer i timmen av en 15-årig pojke. En motorcykelpolis försökte få stopp på vansinnesfärden på villagator och större vägar. Polisen lyckades med sitt uppdrag efter några minuter. 

MC-polisen åtalades för tjänstefel och vållande till kroppsskada. (15-åringen fick en skada på en tumme vid gripandet) Tjänstefelet består enligt den särskilda åklagarkammaren i att polismannen inte följt regelverket. Polisen ska enligt dessa regler förhålla sig till om de brottsmisstankar och/eller de risker för som kan uppkomma är av sådan allvarlig art att det motiverar en förföljelse i hög fart. Enligt åklagarkammaren var förföljandet i Åby omotiverat. Polismannen nekar till brott. Tingsrättens dom hade ännu inte fallit när denna sida trycktes. 

Det är i sanning inte lätt att vara polis. Här gör han vad han kan för att hjälpa Åbyborna att få stopp på en förare som kör som en "galning" i området. Han hjälper en familj att kanske få stopp på sonens livsfarliga olagligheter. Han riskerar även sitt eget liv. Under förföljandet fäller en kompis till 15-åringen ner en stålbom över vägen och det är endast genom stor skicklighet som polismannen inte kraschade in i bommen. (15-åringen vill i förhören inte säga vem kompisen är.)  Och tacken blir ett åtal för tjänstefel. Som han förhoppningsvis frias från.

Fem av hans poliskollegor i Örebro fick nyligen uppleva något liknande. De fem poliserna skadades då de ingrep mot upplopp och blåljussabotage I Sveaparken i Örebro under påsken 2022. De yrkade på skadestånd från en av de dömda. Men enligt en nylig dom i Högsta domstolen har poliser inte rätt till skadestånd för kränkning vid grovt sabotage mot blåljusverksamhet – då det anses vara ett brott mot staten, inte mot enskilda poliser. Jag tycker vi borde vara mer rädda om våra poliser. Och vi borde uppvärdera Åbybornas rätt att slippa moppegalningar på gatorna.