Olle Vikmång stresstestar Kvartetten inför valet

Socialdemokraterna i Norrköping har börjat röra på sig inför kommunvalet i september. Frågan är vart partiet vill och ska?

Krönika 8 maj 2022 06:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kommunstyrelseordföranden Olle Vikmång överraskade tidigare i våras de styrande kollegorna i Centerpartiet med ett nytt besked om vägföreningarna. Ett besked som fick kommunalrådet Karin Jonsson att lämna sin plats som ordförande i Tekniska nämnden. I sitt förstamaj tal på Holmtorget förra söndagen avslöjade Vikmång att Socialdemokraterna vill stoppa valfriheten inom hemtjänsten - som regleras genom lagen om valfrihet LOV - i Norrköping. Att Socialdemokraterna skulle acceptera LOV var ett, skulle jag vilja säga, närmast ultimativt krav från Kristdemokraterna för att ge sig in i samarbetet med S, C och L i kommunregeringssamarbetet Kvartetten då det begav sig efter valet 2014.

När Olle Vikmång ändå stod där i talarstolen på lastbilsflaket på Holmtorget på första maj så passade han på att skicka en passning även till Liberalerna i Kvartetten. Vikmång sa i sitt tal att de vindkraftsprojekt som nu planeras i Norrköping är "helt nödvändiga" för tillgången på fossilfri, lokalt producerad el. Liberalerna i Norrköping är genom sitt kommunalråd Reidar Svedahl dedikerade motståndare till allt vad vindkraft heter.

Det är nog ingen slump att Olle Vikmång i rask takt utmanar alla de tre mindre borgerliga partierna i samarbetet. Han har själv fått ärva Kvartetten av Lars Stjernkvist som var den som lyfte från det tidigare samarbetet med V och MP för att istället bilda ett mer stabilt styre med C, KD och L. Man kan tänka sig att Vikmång vill få in ny dynamik i samarbetet. Genom att sätta lite press på samarbetspartierna så kan han kanske få i gång omprövningar och processer på flera håll. Kvartetten har också gradvis tappat mandatmässigt under åren som gått. Man har behövt etablera ett visst budgetsamarbete med det lilla Miljöpartiet för att vara på den säkra sidan. 

Oppositionen är förvisso splittrad. Framförallt har Sverigedemokraternas kollaps - sju av 14 invalda ledamöter i fullmäktige har lämnat partiet under mandatperioden - bidragit till att S har kunnat sitta i ett säkert bo. Men inget är för evigt. Kanske kan den nye gruppledaren Christopher Jarnvall skapa ordning och reda i partiet? Kanske kan de extrema inslagen och personerna minimeras, kanske kan SD bli att lita på för Moderaterna? Och vem vet vad så i så fall händer med de tre små borgerliga partierna? Olle Vikmång gör rätt när han stresstestar samarbetet i Kvartetten. Men det gäller samtidigt att vara lyhörd. Ett, tu, tre kan majoriteter börja byggas på den andra sidan. 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Debatt: Man skall alltid kunna lita på Sverigedemokraterna!

Man skall alltid kunna lita på Sverigedemokraterna!

Debatt: Vi kräver att Förskolan Ljuset ska få vara kvar!

Vi kräver att Förskolan Ljuset ska få vara kvar!

Olle Vikmång efter Sophia Jarls utspel: "Kolla fakta!"

Olle Vikmång efter Sophia Jarls utspel: "Kolla fakta!"

Debatt: Varje brottsling vi tar är en vinst för Norrköping

Varje brottsling vi tar är en vinst för Norrköping

Reidar Svedahl på fullmäktige: "Det här är dagen då vi diskuterar lyxproblem - vilket vi sannolikt kommer att "slippa" under många år framöver."

Reidar Svedahl på fullmäktige: "Det här är dagen då vi diskuterar lyxproblem - vilket vi sannolikt kommer att "slippa" under många år framöver."
Visa fler