Invandringspolitik handlar inte om gott eller ont och Àr heller inte mer vÀrderingsstyrt Àn andra delar av statsförvaltningen. Att veta vilka som Àr i landet, att ha relevanta och effektiva regler för att sÀga ja eller nej till migranter och att ha ett tydligt sjÀlvförsörjningsfokus i mottagandet Àr av avgörande betydelse för samhÀllsutvecklingen i stort. SÀkerheten, tryggheten, vÀlfÀrden och ekonomin pÄverkas i betydande omfattning av en misskött respektive vÀlskött invandring.
Sverige har varit och Àr fortfarande ett avskrÀckande exempel pÄ vad en okontrollerad och mycket omfattande invandring frÄn fjÀrran och mycket Sverigeolika regioner kan stÀlla till med nÀr det gÀller starkt samhÀllspÄverkande utanförskap, bidragsförsörjning och kriminalitet. De dramatiska motsÀttningarna i Storbritannien Àr till stora delar reaktioner pÄ liknande samhÀllsproblem som i Sverige. Att extremister av olika slag försöker exploatera problemen ligger alltid i tangentens riktning. Men i botten finns en gravt vanskött invandringspolitik som regeringen har det fulla ansvaret för.
Hoppfullt nog börjar det röra pÄ sig Ät rÀtt hÄll i Sverige.
Tidigare i veckan höll migrationsminister Maria Malmer Stenergard en presstrÀff dÀr hon redogjorde för hur invandringen till Sverige har utvecklats under de seanste Ären i allmÀnhet och i synnerhet under det första halvÄret i Är 2024. Migrationsministerns siffror och budskap kan sammanfattas med att alla viktiga pilar pekar nedÄt. Invandringen i form av asylsökande och deras anhöriga ligger nu pÄ nivÄer som kan antas - enligt Migrationsverkets prognos - landa pÄ ungefÀr 10 000 personer. Vilket Àr siffror som pÄminner om de tider pÄ sent 90-tal dÄ invandringspolitiken sköttes pÄ ett stabilt och moget sÀtt.
Antalet beviljade uppehÄllstillstÄnd sjunker ocksÄ stadigt. Enligt Maria Malmer Stenergard minskar antalet med runt 40 procent nÀr det framförallt gÀller okvalificerade arbetstagare. StatsrÄdet visade ocksÄ preliminÀra siffror som visar att Sverige hade en nettoutvandring med nÄga tusen personer under första halvÄret 2024. Det Àr till exempel fler som flyttar ut Àn som flyttar in frÄn tidigare stora invandrarlÀnder som Irak, Somalia och Syrien.
Nu vill det till att hÄlla i och att hÄlla ihop över parti- och blockgrÀnser. En manifest enighet om en mycket stramt reglerad invandring bör vara minst lika sjÀlvklar som nÀr det gÀller Nato och sÀkerhetspolitiken i stort.