Norrköping visar upp sig med judehat och stöd för Hamas

Hamas terrorangrepp på Israel med massmord och gisslantagande av civila israeler och andra nationaliteter den 7 oktober har skakat om bland mediavinklar och kändiskretsar och har fått fasader att rämna och spricka upp. Också i Norrköping.

En bild från terrorgruppen Hamas attack mot befolkningen i södra Israel den 7 oktober.

En bild från terrorgruppen Hamas attack mot befolkningen i södra Israel den 7 oktober.

Foto: TT

Krönika2023-10-29 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den glädje över terrorangreppet som uppenbarats vid demonstrationer och sammankomster i bland annat Malmö och Stockholm har på ett oförnekbart sätt blottlagt de djupa stråk av antisemitism som tillförts Sverige genom den stora invandringen från Mellanöstern. Att det förhåller sig på just det sättet är ju i och för sig ingen hemlighet. Det har kommit hur många skrämmande rapporter som helst under åren om hur judar i Sverige upplever allt mer av hat och hot i vardagen. 

Nu sällar sig även Norrköping till den trista raden av städer där antisemitismen visar upp sig rått och öppet. På fredagskvällen (27/10) demonstrerade den palestinska föreningen Handala vid Campus i Norrköping. På arabiska sjungs det om att "krossa Israel".  Sofie Löwenmark och Lars Jonson på sajten Doku.nu avslöjade nyligen även att Handala och Palestinagrupperna haft möten i ABF: s lokaler på Skvallertorget i Norrköping där det uttalats starkt stöd för terrorgruppen Hamas. 

Folkbladets nyhetsredaktion redogjorde för händelserna den 26 oktober: "Mötet leddes, enligt Doku, av Isam Bardaqji som var verksam i föreningen Al-Noor Al-Islamia, och tidigare huvudman för den muslimska friskolan Kunskapsljuset som tvingades stänga förra året på grund av oegentligheter. Bardaqji anklagade bland annat media för att inte berätta sanningen kring händelserna i Israel och Gaza och håller inte med om att Hamas attacker den 7 oktober, som skördade många israelers liv, ska beskrivas som ett terrordåd.

"Jag tror inte det finns civila i Israel i den mening som vi anser hur en civil befolkning är. I Israel är alla militärer", sa Bardaqji.

Folkbladet har även intervjuat Ulf Carlström som är en ledande person i Palestinagrupperna i Norrköping. Han vill inte fördöma terrorgruppen Hamas: "Det kommer vi aldrig att göra. De kan ha begått tokigheter men vi fördömer inte Hamas", säger Carlström till Folkbladet. 

Det är minst sagt häpnadsväckande att vuxna människor betraktar bestialiska mord på barn, ungdomar, kvinnor och män" som "tokigheter". ABF Norrköping har med omedelbar verkan brutit samarbetet med Carlström och de övriga inblandade. Det var förstås helt nödvändigt. Men mer behövs. Norrköping behöver hitta kraftfulla vägar att bekämpa antisemitismen och tydligt visa att judarna i staden ska kunna sig trygga och säkra. Partier och privatpersoner i Norrköping som inte är antisemiter bör också hålla sig borta från de hatiska och Hamasnära demonstrationerna i staden.