Norrköping är alltid viktigt för Socialdemokraterna

Maria Sayeler Behnam (S) är toppolitiker i Norrköping. Här syns hon på bild när hon medverkade i podden Widar Möter före valet 2022.
Maria Sayeler Behnam (S) är toppolitiker i Norrköping. Här syns hon på bild när hon medverkade i podden Widar Möter före valet 2022.

Tidigare i veckan hade jag förmånen att spela in ett poddavsnitt med Maria Sayeler Behnam. Hon är socialdemokrat och oppositionsråd i Norrköping.

Krönika 24 september 2023 06:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När vi talade med varandra berättade hon att hon föddes 1994 och därför aldrig upplevt att S inte styrde i Norrköping. Hur hon och partiet skulle bete sig i opposition hade hon därför ingen aning om när valberedningen - efter förlustvalet hösten 2022 - frågade henne om hon ville växla över från kommunalråd och till oppositionsråd.

Själv var jag 21 år och folkhögskoleelev på S-skolan Jära utanför Nässjö 1976 då S 1976 tappade statsministerposten för första gången på 44 år. Jag minns att jag och min partikamrat Kjell Wedestig från Norrbotten satt i skolans allrum och såg på valvakan i TV. Det var en omvälvande händelse; även om jag som 21-åring inte tog så hårt på saken. Visst; jag kom från en bruksbygd där i stort sett alla var socialdemokrater, utom de som av börd och ställning borde vara folkpartister eller högermän/kvinnor. Och förvisso hade jag redan hunnit med att vara ordförande i såväl Aspa Bruks SSU klubb som i folkhögskolans SSU-förening. Men detta med regeringar och makt kändes alls inte som allt, då där vid teven den där söndagskvällen för snart femtio år sedan. 

Jag anar att Maria Sayeler Behnam känner något liknande. Vilket är friskt. Den socialdemokratiska partiledningen har uppmärksammat - kanske har den kloke Lars Stjernkvist tipsat? - Maria Sayeler Behnam och utsett henne till ledamot i en av elva små arbetsgrupper som ska arbeta fram reformförslag inför valet 2026. Hon ingår i gruppen "Ökad samhällsgemenskap genom att vi delar ett gemensamt språk" tillsammans med riksdagsledamöterna Lawen Redar och Kristoffer Lindberg och med den socialdemokratiska debattidskriften Tidens chefredaktör Payam Moula som sekreterare. 

Arbetsgrupperna presenterades den 27 mars i år av partiledaren Magdalena Andersson och partisekreteraren Tobias Baudin. På S hemsida konstaterade partiledningen att "svensk socialdemokratis inflytande över politiken har under decennier successivt försvagats" och att det därför finns stort behov av politikutveckling såväl vad gäller innehåll som form. (Den mer etablerade S-politikern från Norrköping Teresa Carvalho leder för övrigt arbetet i arbetsgruppen som ska lägga förslag om hur de kriminella gängen ska "knäckas och nyrekryteringen ska stoppas." )

Det bådar gott med Sayeler Behnam och Carvalho. Och det bådar i sin tur gott för socialdemokratin. Alltsedan partikongressen i Norrköping 1891 har S anslutit sig till "folkets naturliga rättsmedvetande." Vilket är en spärr mot allehanda tokigheter. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa