Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nordisk och politisk enighet präglar allvarligt Sälen

Folk och Försvars årliga konferens på Högfjällshotellet i Sälen drog igång på söndagen. Konferenserna har pågått sedan 1946.

Natos Jens Stoltenberg, statsminister Ulf Kristersson och S partiledare Magdalena Andersson höll ett informellt möte på egen hand innan det officiella programmet drog igång i Sälen på söndagen.

Natos Jens Stoltenberg, statsminister Ulf Kristersson och S partiledare Magdalena Andersson höll ett informellt möte på egen hand innan det officiella programmet drog igång i Sälen på söndagen.

Foto: TT

Krönika2023-01-08 15:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konferensen arrangeras av ett stort antal medlemsorganisationer där de politiska ungdomsförbunden har stort inflytande. Folk och Försvar är ett barn av andra världskriget och det ursprungliga syftet var att knyta närmare band mellan det militära försvaret och demokratiska och folkliga rörelser. Under decenniernas gång har mycket förändrats både i den säkerhetspolitiska omvärlden, i de svenska folkrörelserna och i Försvarsmakten. Det kalla krigets militära upprustning och terrorbalans följdes av Sovjetunionens sammanbrott, svenskt och finskt medlemskap i EU, gradvis nedrustning av det militära och civila försvaret av det svenska territoriet, de klassiska folkrörelserna i Folk och Försvar har kraftigt försvagats vad gäller medlemsantal och samhällsinflytande och nu vid 2023 års konferens gäller åter militär upprustning, ett ryskt anfallskrig mot Ukraina pågår i vår närhet och Sverige och Finland är på väg in Nato.

Det vilar således ett särskilt säkerhetspolitiskt- och militärt allvar över årets möte i Sälen. Konferensdagarna behöver inte fyllas med torrsim och allehanda upptåg. Saker och ting är på riktigt. Statsminister Ulf Kristersson inledde konferensen med ett kort anförande. Kristersson var offensiv och talade om Sveriges "sex styrkor" som vi tar med oss in i Nato. En av styrkorna han framhöll - vid sidan av vårt stora luftrum, vår försvarsindustri, vår tekniskt avancerade flyg-och ubåtsflotta, med mera - var den nationella enigheten om Nato och det militära försvaret som nu råder i Sverige. Det är så sant som det är sagt. 

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg talade också vid inledningen av konferensen. Kristersson, den tidigare norske statsministern Stoltenberg och den tredje inledningstalaren Finlands utrikesminister Pekka Haavisto är i sig själva en trio som markerar en större enighet än bara den svenska. De kommer från tre partier - Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet - och de tre markerar också den nya och manifesta nordiska enigheten i försvarsfrågan. 

Ulf Kristersson utlovade svenskt deltagande i tre viktiga uppdrag för Nato. Ett löfte var att svenska Gripenplan ska delta i den så kallade incidentberedskapen i bland annat Svarta havet; en geografi som är viktig inte minst för Turkiets säkerhet. Ukraina utlovades också att så snabbt som möjligt få militärt bistånd i form av det moderna svenska artilleriet Archer. Det är i sanning en ny tid. En farlig tid. En dystert dödlig tid. Och en tid för västlig enighet. Som Stoltenberg sa: Väst kan inte vika sig för tyranni och diktatur.