Nooshi Dadgostar försöker få upp fan på torra land

Nooshi Dadgostar har tagit fan i båten och tycks ha bestämt sig för att försöka ro honom i land.

Ska Magdalena Andersson med gott humör kunna snegla upp mot fortsatt regerande så är det nog viktigt att Nooshi Dadgostar ror sin båt i land.

Ska Magdalena Andersson med gott humör kunna snegla upp mot fortsatt regerande så är det nog viktigt att Nooshi Dadgostar ror sin båt i land.

Foto: TT/Montage Widar Andersson

Krönika2022-03-30 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 "Fan" är i det här sammanhanget en regeringsduglig position i den svenska inrikespolitiken. En position som skys som pesten av den aktivisttradition som byggts upp under mer än hundra år av i grunden meningslöst reservationsskrivande i riksdagen. Jag har all respekt för de svårigheter som kursomläggningen innebär internt i partiet. Och kanske har Nooshi Dadgostar tagit sig vatten över huvudet när hon slag i slag och i rask takt utmanar invanda partiposer i frågor om USA, miljö/klimat, högersamarbete och fred? Det får framtiden utvisa. Men som sagt; Nooshi Dadgostar, hennes vice ordförande Ida Gabrielsson, kommunikationschefen Jenny Lindahl (och den "evige" partisekreteraren Aron Etzler inte att förglömma) synes verkligen vilja yxa till ett vänsterparti som utan alltför stora besvär skulle kunna träda in i en Magdalena Andersson ledd regering efter valet i höst. Vilket nog - som landet ligger nu - är helt nödvändigt om den socialdemokratiska sidan av politiken ska kunna erbjuda ett regeringsalternativ som kan leda landet på ett vettigt sätt utan en massa tokerieftergifter till udda småpartier. 

För att låna ord av Annie Lööf så ser vi hur "ytterkanterna" är i rörelse på den inrikespolitiska kontinentalsockeln. Sverigedemokraterna är en alltmer okontroversiell del av moderaternas regeringsunderlag. Partierna på den sidan är dessutom hyfsat överens om färdriktningen i samtidens stora och medborgarnära frågor om invandring, integration, kriminalitet och försvar (Nato). Socialdemokraterna behöver ett liknande partnerskap i verklighetens frågor för att hålla ställningarna. Vänsterpartiets ivriga försök att sätta fan i land bör ses mot den bakgrunden.

Den interna kritiken inom Vänsterpartiet har naturligtvis tagit fart. Omfattningen av kritiken är svår att bedöma. DN publicerade (30 mars) ett traditionellt "upprorsreportage" med idel anonyma källor; förutom en avgående riksdagsledamot som framträdde med namn och bild. På ledarsidan i DN uppmanas V att vända sig mot väljargrupper där "synen på flyktingmottagandet är generös och viljan att ta ansvar för klimatet är stark." Sådana uppmaningar torde sporra Nooshi Dadgostar att fortsätta med sin roddbåtstur.

En gir hon inte kommer undan är invandringspolitiken. Vänsterpartiets position är extrem. När S, M, SD, C, L och KD nyligen enades om en ny politik för att effektivt avvisa människor utan uppehållstillstånd så orerade V: s riksdagsledamot om rasism och blåbrun politik. Med en sådan attityd lär båten gå på grund för Dadgostar.