Nobelstiftelsens kastade handske gör politiken bättre

2010 röstades Sverigedemokraterna in i riksdagen. Senare på hösten det året var det dags för Nobelfest dit riksdagens partiledare traditionsenligt bjuds in.

Vidar Helgesen är vd på Nobelstiftelsen. Han vill inte att Nobelpriset ska verka i ett "elfenbenstorn". Samtidigt kan och ska stiftelsen inte svika sitt värn och försvar av vetenskap och kunskap.

Vidar Helgesen är vd på Nobelstiftelsen. Han vill inte att Nobelpriset ska verka i ett "elfenbenstorn". Samtidigt kan och ska stiftelsen inte svika sitt värn och försvar av vetenskap och kunskap.

Foto: TT

Krönika2022-10-26 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nobelstiftelsen beslutade att inte bjuda in SD: s partiledare Jimmie Åkesson. Ett beslut som stått sig sidan dess. "Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet" angavs som orsak då och Nobelstiftelsens nuvarande vd Vidar Helgesen bekräftar att samma inställning råder nu. Nobelstiftelsen är en privat aktör som givetvis bjuder vem och vilka man vill på sina fester och middagar. Jag har inga synpunkter på det. Nobelstiftelsen lär också få svårt att ändra på sitt beslut. Partiets "bakgrund i högerextremism" finns ju där år efter år och är svår att retuschera bort. 

Den där bakgrunden får ju då vägas av mot "företrädarnas agerande i nuet" som Nobelstiftelsen så elegant skriver. Nuet är ju till skillnad från bakgrunden en lös och påverkbar materia. Bedömningen av "agerandet i nuet" ger Nobelstiftelsen en hederligt argumentationsbar öppning för att, om och när man så önskar, förändra sin inbjudningspolicy visavi Jimmie Åkesson. 

Ulf Kristersson i Moderaterna har ju, med medhåll av Liberalerna och Kristdemokraterna, som bekant gjort bedömningen att det nu är möjligt att bilda en borgerlig regering med stöd av SD. Vad politiker kommer fram till i riksdagen är inte något som Nobelstiftelsen måste påverkas av. Eller kanske ändå? Nobelstiftelsens prisutdelningar är ofrånkomligen en svensk institution av mycket stor betydelse för Sverige. Hade Nobelstiftelsen bestämt sig för att eskalera konflikten genom att till exempel inte bjuda in partiledarna för M, L och KD på grund av deras samarbete med SD så hade det nog uppstått en mer allvarlig och internationellt kännbar konflikt. Dessbättre är något sådant inte aktuellt.

Nobels vd Vidar Helgesen visar i en intervju i SvD (2 oktober) bredd och djup i sina resonemang om de värderingar om vetenskap och kunskap som Nobelstiftelsen har till uppdrag att värna. Den uppgiften får inte svikas. Helgesen markerar samtidigt att Nobelpriset inte får fastna i ett "elfenbenstorn." 

SD skulle kunna hjälpa både sig själva och Nobelstiftelsen på traven genom att kritiskt granska sina förhållningssätt till vetenskap och kunskap. Det vore ett moget och framåtlutat sätt att ta upp Nobelstiftelsens kastade handske. Likt andra alternativrörelser håller man sig gärna med lite alternativ kunskap och vetenskap. Det ligger i alternativrörelsers dna. Men det anstår knappast ett stort parti som är underlag för en regering.