Nato är inget hinder för försvarsminister Hultqvist

SVT: s program "30 minuter" bjöd på samhällsnutidspolitik underhållning av hög klass på onsdagskvällen.

Hultqvist hos Holmberg på onsdagskvällen 9 mars var en njutbar och lärorik tillställning.

Hultqvist hos Holmberg på onsdagskvällen 9 mars var en njutbar och lärorik tillställning.

Foto: Skärmdump SVT/Widar Andersson

Krönika2022-03-09 21:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SVT: s nyhetsankare Anders Holmberg tog sig an Peter Hultqvist som dels är Sveriges försvarsminister sedan snart åtta år och dels och kanske framförallt en klassiskt bildad och beläst socialdemokrat från partiets dialekttalande styrkebälten.

Diskussionsfrågorna gällde Sveriges och socialdemokratins förhållande till den västliga försvarsalliansen Nato. Jag har lyssnat igenom programmet nästan tre gånger på SVT Play innan jag skriver dessa rader. Peter Hultqvist och Anders Holmberg är så bra att det krävs några omtagningar för att få hugg på det verkligen speciella med denna halvtimmes munhuggning mellan Hultqvist och Holmberg: Inte någonstans och på något sätt förklarar Peter Hultqvist varför han inte vill gå med i Nato. Motståndet mot Nato finns liksom bara där som ett oomkullrunkeligt faktum. Nu har jag ju följt politiken, inklusive Nato, under många år och lyssnar därför utifrån en gedigen erfarenhet av politrukande av olika slag. För en person utan den införstådda erfarenheten, antar jag i vart fall, bör det ha varit mycket svårt att få full utväxling av programmet.

Sedan Ryssland för två veckor sedan anföll Ukraina med full militär styrka har stödet för svenskt (och finskt) medlemskap i Nato ökat dramatiskt bland medborgarna. Vilket så klart påverkar politiken. Anders Holmberg frågade Peter Hultqvist om hans uttalande från november månad 2021 om att "Sverige aldrig skulle bli medlem i Nato så länge han var försvarsminister" fortfarande gällde nu i mars 2022? Hultqvist svarade elegant att han hade "lärt sig som barn att aldrig säga aldrig" vilket bör tolkas som om att han ångrade sin mustiga oneliner. Han tillade dock att han "inte ändrat uppfattning." Det som har hänt var enligt Hultqvist att Sveriges politik för militär alliansfrihet hade fungerat bra under hela efterkrigstiden ända fram tills för två veckor sedan då Ryssland gick in i Ukraina med full militär kraft. Nu krävs nya tag och nya funderingar. Typ.

Peter Hultqvist höll sig undan tydliga svar på Anders Holmbergs frågor om Sverige hade varit tryggare nu om vi varit medlemmar i Nato. Han försökte argumentera för en "krass" syn Sveriges säkerhet; att liksom se ryssen sådan ryssen är och agera utifrån det utan några bombastiska deklarationer. Vilket jag kan känna stark sympati för. Det starkast bestående intrycket är dock att Peter Hultqvist gärna fortsätter som försvarsminister även när Sverige blir ett Natoland.