Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nationalism, bidrag och skatter i elprisets spår

På onsdagen begick Magdalena Andersson debut som partiledardebattör i riksdagen. Hon öppnade debatten med ett anförande som inleddes med pandemin.

Vänsterns prtiledare Nooshi Dadgostar vecklade in sig i snåriga resonemang om ett slags elnationalism under riksdagens partiledardebatt på onsdagen.

Vänsterns prtiledare Nooshi Dadgostar vecklade in sig i snåriga resonemang om ett slags elnationalism under riksdagens partiledardebatt på onsdagen.

Foto: Jonas Ekstromer/TT

Krönika2022-01-12 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just på onsdagen 12 januari inträdde de nya restriktionerna som regeringen beslutade om tidigare i veckan. Magdalena Andersson varnade för ett mycket stort antal sjukskrivningar och för allvarliga påfrestningar i sjukvården. 

Jimmie Åkesson (SD) meddelade under debatten att man har anmält statsministern till riksdagens Konstitutionsutskott med anledning av de nya restriktionerna. Enligt pandemilagen ska det finnas tydliga kopplingar mellan inskränkningarna/restriktionerna och människors liv och hälsa. Jimmie Åkesson ifrågasätter att det finns sådana kopplingar. Han säger det inte rakt ut. Men det är ingen tvekan om att han antyder att Socialdemokraterna framförallt är ute efter partipolitiska poäng i "ansvarsfullhet". SD blinkar dessutom till den restriktionströtta och möjligen vaccinhesitativa delen av befolkningen. Det ska bli intressant att följa om detta är ett enstaka skott från höften eller om det finns ett utrymme för partipolitiska oppositionsframgångar i Covidfrågan. 

Magdalena Andersson inbjöd riksdagens partier till "information" om det säkerhetspolitiska läget med anledning av Rysslands aggressiva tonläge och krav. Annie Lööf (C) och Ulf Kristersson (M) efterfrågade större tydlighet från S om hur de ställer sig till riksdagens beslut om en så kallad Natooption och såg framför sig "överläggningar" snarare än "information från en smal regering", som Annie Lööf sa.

Att valåret nu inletts präglade debatten. Magdalena Andersson talade elegant om den socialdemokratiska arbetslinjen" Respekt för alla som jobbar, alla som har jobbat, som vill jobba och de som kommer att jobba." 

Ulf Kristersson talade om sitt regeringsalternativs fokus på "politikens kärnuppgift att säkra den inre och yttre säkerheten" för Sverige och svenskarna. Han varnade för S vilja att höja skatten för löntagare och företagare medan Magdalena Andersson pläderade för en annan klassiker; det "starka samhället." 

Partierna sluggade om elpriser och kärnkraft. Nooshi Dadgostar(V) invecklade sig i ett snårigt resonemang om ett slags elnationalism. Ebba Busch (KD) utlovade ett Sverige man kan lita på. Moderaterna vill ta bort elskatten under denna "kalla vinter" medan Socialdemokraterna istället vill införa ett bidrag till hushållen med de högsta elräkningarna. Många av talarna hade en bra dag på jobbet. Särskilt nöjda är nog Ulf Kristersson och Magdalena Andersson.