Nästa kamp kan handla om att få Moderaterna på sin sida

Det korta och möjligen mest sakliga sättet att beskriva riksmötet 2022/23 är att det visat på betydelsen av att ha en majoritet i riksdagen för att genomföra en viss politik på flera stora och tunga områden.

Magdalena Andersson leder socialdemokratin i opposition. Snart nog drar det ihop sig till val igen. Som det nu är så behöver två av de tre stora partierna vara på samma sida för att få till ett vettigt underlag för en regering. Magdalena Andersson kan komma att behöva röja ny mark.

Magdalena Andersson leder socialdemokratin i opposition. Snart nog drar det ihop sig till val igen. Som det nu är så behöver två av de tre stora partierna vara på samma sida för att få till ett vettigt underlag för en regering. Magdalena Andersson kan komma att behöva röja ny mark.

Foto: TT

Krönika2023-05-31 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringsarbetet tuffar därför på utan någon stor dramatik och utan kontroverser; trots att det är fyra ganska olika partier som har avtalat ihop sig om politiken. De upphetsade bråk som förekommit under året som gått har därför i huvudsak legat utanför själva regerandet. Det mest dramatiska i det svenska politiska systemet är istället klassiska maktfrågor mellan den nya regeringsmajoriteten och Socialdemokraterna; det parti som totalt dominerat regerandet under det senaste seklet. 

Som så ofta inom politiken och i livet som stort så kan ens starkaste argument, ur en annan synvinkel, även ses som det svagaste kortet på handen. Socialdemokraterna siktar in sig på Sverigedemokraterna; det samarbetsparti som har gjort den nya regeringen möjlig. SD och regeringen anklagas för att vilja avveckla demokratin. I stora annonser vädjar S till folket att inte låta "SD och regeringen tysta oppositionen." Svagheten med ett sådant generalangreppsargument på de borgerliga partiernas samarbetsparti är att det också sätter lyset på socialdemokraternas avsaknad av samarbetsparti(er) för att möjliggöra ett kommande regeringsskifte. Visst slöt även Socialdemokraterna avtal och överenskommelser med flera partier under sina senaste år vid makten. Men samarbetet hölls ihop mer med hugg och slag än med hjälp av en gemensam huvudinriktning för politiken i tidens stora frågor om energi, militärt försvar, kriminalitet och invandring. 

De borgerliga partierna sitter i en liknande stark/svag situation. Beroendet av SD möjliggör regerandet för Moderaterna. Vilket gör samarbetet till en styrka. Men på lite sikt kan de mer svaga sidorna visa sig även på den kanten. När riktlinjer för politiken ska dras upp inför nästa val kan det nära samarbetet visa sig vara mer av en svaghet för de borgerliga partierna

Som riksdagen ser ut nu för tiden krävs att två av de tre stora partierna är på samma sida för att kunna få till en vettig huvudinriktning för politiken; en inriktning som inte störs för mycket av udda småpartiers särpräglade behov av konstigheter. Nästa, eller nästnästa valrörelse kan därför mycket väl utvecklas till en envig mellan S och SD om vilket parti som kan få över Moderaterna till sin sida. En sådan eventuell möjlighet bör Socialdemokraterna vårda väl.