När regeringen följer folket ses den som klok

Så lägger vi således pandemin Covid -19 till handlingarna. Regeringens besked på torsdagsmorgonen 3 februari var redan på plats mentalt ute i samhället.

Socialminister Lena Hallengren avvecklar nu de restriktioner som folk redan avvecklat i sina huvuden.

Socialminister Lena Hallengren avvecklar nu de restriktioner som folk redan avvecklat i sina huvuden.

Foto: TT

Krönika2022-02-03 12:32
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Restriktionerna var redan slopade i de allra flesta människors huvuden. Magdalena Andersson agerade klokt och hade is nog i magen att låta verkligheterna komma före politiken och att hålla sig kallsinnigt avvaktande till alla som ropat om att regeringen skyndsamt måste sätta ner foten. När verkligheterna går före politiken så kommer de allra flesta människorna att betrakta politikens beslut som "kloka" eftersom besluten så att säga blir en bekräftelse på vad människorna själva redan kommit fram till. 

De knappa två åren av pandemi har varit svåra och besvärliga för mångt och många i samhället. Virusets härjningar bland gamla och sjuka lade många i en för tidig grav. En restsjuklighet tycks dessutom ha bitit sig fast i delar av befolkningen som dras med mer eller mindre allvarliga besvär till följd av pandemins medicinska och kulturella påfrestningar. Många har plågats socialt och ekonomiskt av isolering, avstånd och av inställda aktiviteter och av uppskjuten gemenskap. Världsekonomin drabbas nu av efterverkningarna av de enorma penningmängder som staterna har kastat ut i ekonomin. Inflationen och priserna stiger kraftigt och reallönerna sjunker; så även här i Sverige. Som lök på laxen har vi ryssen som skramlar med sina vapen och bristen på planerbara elleveranser som skapar stor osäkerhet i Sverige och på många andra håll.

Under ytan rullar gangsterSverige på som vanligt. Sju mord under januari indikerar ännu ett våldsamt år ute i små och större städers förorter. Även andra integrationsproblem som rekordhög långtidsarbetslöshet och omfattande bidragsförsörjning bland utomeuropeiska invandrare tuggar på och fordrar på politisk och social uppmärksamhet. Här finns även klara samband med det höga antalet ovaccinerade personer i Sverige. Pandemin har kostat en hel del lärpengar som det nu gäller att ta hand om. En av de viktigaste insikterna är nog behovet av att fördomsfritt och utan förskönande krusiduller se samhället och dess innevånare som de är på gott och ont. Då biter insatserna bättre.

I slutet av februari lämnar Coronakommissionen sitt avrundande omdöme om hur regeringen och myndigheterna har skött sina uppdrag under pandemin. Utvärderingar är inte politikens bästa gren. Nuet och nästa val övertrumfar oftast dåets lärdomar. Också i detta beteende ligger politiken nära sina väljare. Vi vänder hellre blad och ser framåt som Kungen sa. 

 
 
 
 
 
 
Läs mer om