Socialdemokraternas partistyrelse beslutade på söndagseftermiddagen att rekommendera att Sverige ansöker om medlemskap i den västliga försvarsalliansen Nato. Den militära alliansfriheten har tjänat oss väl, sa statsministern och partiledaren Magdalena Andersson på en pressträff vid sextiden på eftermiddagen. Hon la till: "Men vi bedömer att alliansfriheten inte kommer att tjäna oss väl framåt i tiden." Så är det. Magdalena Andersson förklarade pedagogiskt att Sverige redan i och med medlemskapet i EU 1995 sa adjö till neutraliteten. Och nu lämnar vi alliansfriheten. Vilket är helt logiskt eftersom det inte finns några realistiska alternativ till Nato. Vilket utrikesminister Ann Linde starkt betonade vid pressträffen tillsammans med Magdalena Andersson. I riksdagen finns redan en majoritet för en ansökan till Nato. Som regeringsparti med endast 100 av 349 riksdagsmandat i sin egen ägo så vill det till att förstå hur landet ligger.
Och just i denna gren - att förstå hur landet ligger - har socialdemokratin på söndagen visat att kompetensen att låta sig "puttas" av andra partier och av viktiga opinioner och stämningslägen hos medborgarna fortsatt är mycket stark. Så agerar ett regeringsparti som förstår sin plats i näringskedjan och som gärna vill fortsätta vara ett regeringsparti i framtiden.
I mina ögon är en socialdemokrati som mer låter sig påverkas av riksdagsmajoriteter och Natoländer en betydligt mer relevant socialdemokrati än den variant som anpassas till svenska miljöpartister och/eller till udda organisationer och FN-organ.
Partistyrelsens beslut om att förorda en ansökan om medlemskap i Nato var så gott som enigt. Vilket inte minst bör ses som ett mycket starkt stöd för partiledaren Magdalena Anderssons ledarskap. Socialdemokraterna visar anpassningsförmåga när den behövs som allra mest. Det är bra.
Läget är mycket allvarligt. Enligt Försvarsmaktens ledning har Sverige inte befunnit sig i ett lika farligt läge som vad vi gör nu sedan början på 1940-talet då Tyskland invaderade Norge och Danmark. Det kan bli krig. Ryssland är oberäkneligt och vi är grannländer. Medlemskapet i Nato innebär att vi också och framförallt kommer att bli grannländer till en stor skara Natoländer runt Östersjön. Det är så tryggt som det kan bli i en otrygg värld som återigen kännetecknas av beslut om kraftfull militär upprustning. Det viktigaste nu är hur som helst att försöka få stopp på ryssens krig i Ukraina. Sveriges medlemskap i Nato är en liten men viktig pusselbit i den strävan.