När knäböjningar för aktivism är dubbelt eländiga

Peter Wolodarski är chefredaktör på Dagens Nyheter; Sveriges största privata mediehus med stort kommersiellt och publicistiskt genomslag.

Alex Schulman tränger genom de vackra ordens dimmor och säger som det är om hur medier bränner sitt förtroende när de närmar sig fake news-branschen.

Alex Schulman tränger genom de vackra ordens dimmor och säger som det är om hur medier bränner sitt förtroende när de närmar sig fake news-branschen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika2020-10-26 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Wolodarski har en klar och etablerad dragning åt det aktivistiska hållet. Ett slags alarmliberal om man så vill. Han drar gärna iväg till ytterkanterna i frågor om till exempel regeringsbildningen i Sverige, Sverigedemokraterna, Covid 19 och nu också om klimatet. 

Ytterkantsspring är populärt i alarmkretsar av alla de slag och schatteringar. Tanken är lika gammal som folkfrämmande. Det avsedda målet är att dra "mitten" lite närmare åt sitt håll genom att grovt överdriva och förvanska verkligheterna utifrån en ytterkant. Därför skriker man om "fascism" så fort någon vill begränsa invandringen, därför skriker man om "klimatnödläge" om det blåser och regnar fyra dagar i sträck, därför skriker man om "islamism" när invandrare från muslimska länder begår brott, därför skriks det om att man "berått mod" låter folk dö i "dödsvirusets" härjningar när samhälle och ekonomi värnas.

De här aktivistmetoderna är otrevliga var helst de yttrar sig. Extra bekymmersamt blir det i mina ögon när aktivismen flyttar in i ledningsrummen på stora mediehus. På söndagens (25/10) ledarsida berättade Wolodarski varför han har bestämt att Greta Thunberg ska vara "chefredaktör för en dag" på Dagens Nyheter. Vilket skulle kunna vara en utmärkt idé för till exempel en ledarsida som är lagd åt det hållet. Greta Thunberg är en åsiktsrik röst i klimatdebatten. Ledarsidor är åsiktsorgan som därför passar väl ihop med åsikter hos till exempel Greta Thunberg. 

Det är däremot en helt annat sak när Peter Wolodarski placerar in tidningens alla journalister och journalistiska anseende på Greta Thunbergs sida i debatten. Alex Schulman skingrar dimmorna och går rakt på sak om DN: s problem: "USA Today gick häromdagen ut och kungjorde att de för första gången i tidningens historia nu tar ställning i ett val. De står på Bidens sida meddelade de, med buller och bång och med någon stolthet, och tycktes inte för en sekund förstå hur all deras journalistik från och med nu är ointressant. (--) Det är väl inte det minsta konstigt att republikaner kallar sådan journalistik för fake news, det är väl till och med helt rimligt? (--) vad innebär det när en av Sveriges största tidningar lämnar över sin journalistik till en aktivist? Vad är journalistik och vad är åsikter?" (Expressen 24/10)

Knäböjningar för aktivism är ett elände var det än förekommer. När det sker i stora mediehus är det dubbelt eländigt.