När det krisar är det bra om sleven är i grytan

Dagens Nyheter har skildrat de virusrelaterade konflikterna mellan staten och flera av landets kommuner och regioner.

Peter Wallenberg Jr (till vänster) vid ett besök på Visualiseringscenter i Norrköping tidigare i år. Han är ordförande i den Wallenbergstiftelse som nyligen med egna medel såg till att Sverige fick hem testkit för Coronavirus. Gästprofessor Ben Shedd (th) har ingen anknytning till textens innehåll.

Peter Wallenberg Jr (till vänster) vid ett besök på Visualiseringscenter i Norrköping tidigare i år. Han är ordförande i den Wallenbergstiftelse som nyligen med egna medel såg till att Sverige fick hem testkit för Coronavirus. Gästprofessor Ben Shedd (th) har ingen anknytning till textens innehåll.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Krönika2020-04-20 05:12
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Artiklarna kan läsas som en bekräftelse på det vi redan vet: Den svenska staten är dyr, långsam, trög och - i långa loppet - mycket stabil. Så länge omvärlden beter sig som förväntat så är det inga problem. 

När det krisar till sig rejält så blir det desto värre. Regeringen ansvarar för den politiska ledningen av staten. När det i mitten av mars stod klart att det saknades skyddsutrustning för vården och omsorgen i kommuner och regioner så gav regeringen Socialstyrelsen uppdraget att bli en "nationell inköpscentral" för skyddsutrustning. Först en dryg månad senare är systemet på plats, rapporterar DN. Men särskilt mycket skyddsutrustning har inte levererats ut i landet.

Det ligger långt bort från Socialstyrelsens vardag att tjänstgöra som "nationell inköpscentral". Som pur amatör skulle nu Socialstyrelsen dessutom ge sig in i inköpsdjungeln i ett läge då vartenda land i hela världen är på jakt efter precis samma skyddsprylar. Socialstyrelsen upplevde det också som omöjligt att bygga upp ett system för kontakt och fördelning med alla kommuner och regioner. Den frågan bollades till den statliga myndigheten MSB som efter en veckas funderande tog upp saken med Länsstyrelserna som i sin tur vände sig till regeringen för att få nya föreskrifter. 

DN intervjuar Anders Wennerberg; en driftig kommundirektör i Östersund. Han är besviken på staten: "Det känns som att det är så många kockar att det inte ens blir någon soppa av det", säger han till tidningen. Anders Wennerberg kan läsas som en bekräftelse på en sak som vi också redan vet: Kommuner kan vara snabba och kreativa och de kan gena i kurvorna på ett sätt som får statliga tjänstemän att rysa. 

Östersunds kommundirektör har ordnat fram skyddsutrustning till sin kommun. Han har sin bakgrund i medicinteknikbranschen och har "många sådana kontakter vilket gör att det blir lättare för oss att lösa det", säger han till DN. (Huruvida det i detta fall har genats i kurvorna har jag ingen aning om.) Det sägs att Sverige förr styrdes som en kommun av S, LO och Wallenberg. Och kanske hade det varit effektivare om socialminister Lena Hallengren hade kunnat ge inköpscentraluppdraget till ordföranden i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse Peter Wallenberg Jr istället för till Socialstyrelsen? Stiftelsen har ju visat stor handlingskraft för att få in testkit för Corona till Sverige. Sleven bör som bekant vara i grytan. Särskilt då det krisar.  

Karta: Östersund kommun