Några sanningens ord från Biobank Sverige

Krönika 21 mars 2021 06:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den 31 januari fick Sverige sitt första kända fall av Covid-19. En kvinna i 20-årsåldern som varit i Wuhan i Kina kände sig krasslig när hon kom hem till Jönköpingstrakten och kontaktade sjukhuset. "Hon kontaktade ju vården själv och gjorde allt rätt. Hon misstänkte själv att det kunde vara corona, kontaktade vården och då lades hon in och provtogs och isolerades. Runt henne fick vi inga sekundärfall. Det var ju ingen smittspridning över huvud taget, minns Cecilia Magnusson, överläkare vid infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping i ett samtal med Läkartidningen. 

Sedan dess har det rullat på. Runt 13 000 människor har avlidit med eller i sviterna av Covid -19. Långt fler har varit sjuka och hundratusentals har varit smittade. Och pandemin rullar fortsatt på med döda, sjuka och smittade. Och numera även med vaccinerade. Arbetslöshet, permitteringar, nöjes-kultur- sport- krog- och resebranscherna är på knäna, en tredjedel av arbetskraften arbetar hemifrån en stor del av tiden, näthandeln exploderar medan många butiker som finns i verkliga livet får kasta in handduken. Statens ekonomi går med stora underskott - miljoners miljarder i bidrag kastas ut i landet medan skatteintäkterna sjunker. 

I stort sett alla påverkas i sina verkligheter. En extraordinär händelse; för att uttrycka det milt. Samtidigt så utdragen i tiden att prefixet "extra" blir tunnare för var dag som går. Coronaåret är ordinärt.

Jag vet inte hur det är med folk i allmänhet. Men jag har nästan slutat läsa om Corona. Jag ser rubrikerna och puffarna och jag hör och ser påannonseringarna av Coronainslag i etermedierna. Men inte mycket mer. Coronan har tagit mer plats nu när Trump bara kan bli toppnyheter nån dag i veckan. När Trump och Coronan var på topp samtidigt infann sig ett period av medietrötthet. Tack till P2 på radion som ljudsatt en växande del av min tid under Coronaårets mest Trumpintensiva tid.

Jag tänker framåt; mot 31 januari 2022. Då uppmärksammas Coronans 2-årsdag. Coronakommissionens slutbetänkande inväntas senare på våren. Valdagen den 11 september närmar sig. Dags för lärdomar och bokslut. Förhoppningsvis är det så. För vad vi vet nu så tycks inte Coronan ha haft några större partipolitiska effekter. Chauvinism och misstroende har gått i vågor och kanske tagit ut varandra. Biobank Sverige bjuder på några sanningens ord i sin branschsammanfattning av Coronaåret: "Enbart en sak är helt säker – ett sparat prov kan man gallra, men ett kastat prov går inte att återskapa!"


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Paret prisas för sin motionsinsats – kånkar utrustningen från villan två gånger i veckan: "Vi lever med den här verksamheten"

Paret prisas för sin motionsinsats – kånkar utrustningen från villan två gånger i veckan: "Vi lever med den här verksamheten"

Covid-läget: Ökning av antalet inlagda på sjukhus

Covid-läget: Ökning av antalet inlagda på sjukhus

De åker på jätteträff för scouter

De åker på jätteträff för scouter

"Fler vaccinerar sig mot TBE" – 5 000 barn i länet har fått gratis vaccin

"Fler vaccinerar sig mot TBE"  – 5 000 barn i länet har fått gratis vaccin

Katter drabbas av pandemineffekt

Katter drabbas av pandemineffekt
Visa fler