Men arbetsmarknaden är förhoppningsvis inne i period av reformer som kan förbättra livskvaliteten för hundratusentals svenskar samtidigt som välståndet och produktiviteten förstärks till välfärdens fromma.
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson påminner på DN Debatt (31 oktober) om att skolan: "ska utgöra en bas för den nationella och regionala kompetensförsörjningen till arbetslivet och för rekrytering till högskolesektorn."
Peter Fredriksson visar att det erbjuds för få platser på gymnasieskolans yrkesprogram och att det finns alldeles för många högskoleförberedande utbildningsprogram. Runt hälften av de elever som väljer dessa teoretiska gymnasieprogram går inte vidare till högskolor och universitet. Många av dessa ungdomar hankar sig fram i tillfälliga anställningar där de saknar utbildning. Samtidigt är personer med yrkesutbildning på gymnasial nivå de mest eftersökta av företag och förvaltningar som behöver rekrytera personal. Det kvalificerade yrkesarbetet har satts på undantag vilket på sikt riskerar att skada vårt samhälle i stort.
Komvux och annan vuxenutbildning uppvisar ungefär samma problembild som gymnasieskolan.
På ett psykologiskt/politiskt plan har något gått sönder i den svenska arbetslinjen. De stora partiernas politiker kan väckas när som helst på natten och tydligt slå fast att "alla som kan arbeta, ska arbeta." Men så är det ju inte. Arbetets samband med en bra försörjning tycks ha gått förlorad för många människor. Hundratusentals människor i arbetsföra åldrar som har invandrat till Sverige är inte i arbete. En stor del av dessa saknar utbildning och färdigheter för den svenska arbetsmarknaden. Och som Skolverket pekar på så har det länge ryckts på axlarna åt att stora summor skattepengar och mängder med formativa ungdomsår ägnas åt studier som inte har försörjning genom arbete som ett tydligt mål.
Fackförbunden - i dagsläget IF Metall - står tydligt upp för den svenska arbetslivsmodellen - där en duktig arbetare kan ha en bra försörjningstrygghet - när de tar konflikt med globala företag som inte vill teckna kollektivavtal. Det är bra och viktigt för Sverige. Politiken behöver göra sitt på sin kant. En tydlig arbetslinje behöver återinföras i pensionssystemet. Egenförsörjning har nu införts för arbetskraftsinvandringen. Det är bra. Men försörjning genom arbete behöver tydligare prägla oss alla som lever i Sverige. Det är så starka samhällen byggs.