Mycket talar för att Tegnell har rätt om detta

Anders Tegnell är läkare, statsepidemiolog, Linköpingsbo och inte mer än människa. Sannolikt har han rätt i de tunga och stora frågorna medan han och regeringen har gjort taktiska missbedömningar under resans gång.

Anders Tegnell är läkare, statsepidemiolog, Linköpingsbo och inte mer än människa. Sannolikt har han rätt i de tunga och stora frågorna medan han och regeringen har gjort taktiska missbedömningar under resans gång.

Foto: Julia Djerf

Krönika2020-12-23 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Virus är inte att leka med. Mänsklighetens lekmän och experter har långa och gedigna erfarenheter såväl av vad virus kan ställa till med som av vad som kan göras för begränsa virusens möjligheter att orsaka död och pina bland människor. Asiaten under slutet av 1950-talet orsakade långt fler dödsfall i världen än vad Covid-19 hittills mäktat med. Vilket beror på att experter och forskare kan mer, vet mer och samarbetar mer och bättre nu än vad de har gjort tidigare. Sedan slutet på 1950-talet har också världen blivit rikare och friare och allt fler människor lever sina liv på sådana hygieniska vardagsvillkor - boende, sjukvård, utbildning, med mera - som i sig själva ökar motståndskraften mot dödliga viruspandemier.

Statsepidemiolog Anders Tegnell sa redan tidigt i våras att det slutliga utfallet av Covid-19 nog antagligen kommer att bli tämligen likadant i de flesta länder. Och att stabila välfärdsländer borde klara sig bättre än andra. Det mesta talar för att det blir så. Sett till antal döda/antal intensivsjukhusvårdade människor per miljon innevånare så sticker Sverige alls inte ut som något värstingland längre; som vi gjorde i våras. Däremot sticker Norge och Finland ännu ut som bäst i klassen. Vad det beror på ska det bli spännande att få lära sig när den fria forskningen har svaret. 

Politik och ansvar är heller inte att leka med. 22 december intervjuades statsminister Stefan Löfven i SVT. Han förnekade att Sverige "bytt strategi" under de 10 månader då pandemin präglat politiken. På ett sätt har han ju rätt i detta. Att försöka hålla nere smittspridningen så att sjukvården klarar sitt uppdrag i väntan på ett vaccin och utan att köra ekonomin i botten; där är strategin från dag ett och framåt. Däremot har misstag självklart begåtts. Att tillstå egna felbedömningar; att "erkänna" att man ändrat sig är fortfarande nästan alltid tabu i politiken. Jag förstår delvis varför. Vi vill ju inte ha ledare som ändrar sig stup i kvarten. Men att förneka att man tar intryck av händelser i verkligheterna; det är bara dumt. Coronakommissionen pekar ut att den allmänna smittspridningens omfattning i Sverige starkt bidrog till de höga dödstalen med Covid-19 inom äldreomsorgen. Här har Sverige ändrat sig rejält. I våras var det fritt fram att komma in i Sverige från Iran och från alperna. Idag stoppar vi danskar och britter vid gränsen. Varenda kotte ser vad som hänt. Och varje strateg vet att det då och då krävs byte av taktik för att uppnå de mål man eftersträvar.