Motståndarna är inte några antidemokratiska lögnare

Socialdemokraternas partiledning Magdalena Andersson och Tobias Baudin har varit i Washington och träffat politiker och politiska konsulter.

Magdalena Andersson bör lägga mer krut på att definiera vad S är för parti här och nu än på skruvade definitioner om att motståndarna är antidemokratiska lögnare.

Magdalena Andersson bör lägga mer krut på att definiera vad S är för parti här och nu än på skruvade definitioner om att motståndarna är antidemokratiska lögnare.

Foto: TT

Krönika2023-05-12 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Besöket skildras i ett långt välskrivet och välfotograferat reportage av Karin Eriksson och Agaton Ström i Dagens Nyheter (11/5). Andersson och Baudin har bland annat träffat en konsult som är i ropet efter framgångsrika insatser i valkampanjer på Bidens sida i politiken. Hans främsta råd till svenskarna är att det handlar om att vara först: "Du måste definiera din motståndare för väljarna innan de definierar dig. Då kan du köra den kampanj som du vill."

Det politiska hantverket utvecklas ständigt. Men grundackordet är ändå detsamma: Förgör din motståndare innan din motståndare förgör dig. Förr i tiden var det där med att "förgöra" rent bokstavliga processer också här i Sverige. Det mördades och avrättades och fängslades tämligen frekvent inom kungafamiljer och mellan adelsmän och krigsherrar under det utdragna inbördeskriget om hur Sverige skulle styras. I takt med att tiderna civiliserades så humaniserades även de politiska striderna. "Förgör" har transformerats till "definiera". 

Framgångsrika politiska konsulter lyckas ofta krympa ner ganska så triviala och långrandiga samband till en så kallad "oneliner" á la "Du måste definiera din motståndare innan de definierar dig." Sådant har ju som sagt politiker sysslat med i alla sina dagar. Det första som ploppar upp i minnet är Carl Bildts definition av Ingvar Carlssons regeringsalternativ i valrörelsen 1994. Det riskerar att bli en "rödgrön röra" sa Bildt med sina skorrande och rullande halländska r. Bildts röra framstår som rena Sörgården i jämförelse med hur definierandet i politiken går till nuförtiden i såväl USA som Sverige. 

Magdalena Andersson tycks vara inne på att definiera sina motståndare som antidemokratiska lögnare. Våra motståndare "ljuger hejdlöst" säger hon i Dagens Nyheter. På DN Debatt 7/5 hävdade Magdalena Andersson även att "Utvecklingen vi ser i Sverige är i linje med hur auktoritära högerregimer agerar runt om i världen. Där opposition, medier och akademi tystas, allt i syfte att stärka den egna makten." 

Jag hoppas innerligt och bestämt att Socialdemokraterna inte ger sig in i dylika definitionslekar. Det kan gå riktigt illa. Framförallt vill jag råda partiledningen att vända på den amerikanska konsultens oneliner: Du måste definiera dig själv för väljarna innan motståndaren definierar dig.Vad är Socialdemokraterna 2023? Vad vill Socialdemokraterna med ekonomin, med samhället och med välfärden? Bra svar på de frågorna är bra mycket sundare än skruvade definitioner av motståndarna.