Moderater och socialdemokrater har gjort sitt jobb

Efter förra valet 2018 fanns det tre block i riksdagen: De tre rödgröna partierna, de fyra partierna i alliansblocket och Sverigedemokraterna.

I kväll 7 september möts Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) i en duell i Saluhallen i Uppsala. Det i grunden solitära S ställs mot samlingsblocket.

I kväll 7 september möts Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) i en duell i Saluhallen i Uppsala. Det i grunden solitära S ställs mot samlingsblocket.

Foto: UNT montage

Krönika2022-09-07 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Böket och stöket från den föregående mandatperioden fortsatte därmed och förvärrades. Det fanns inga majoriteter som bedömdes som användbara. Efter mycket om och men gick Centerpartiet och Liberalerna över till S-sidan och det så kallade Januariavtalet upprättades och det var därmed möjligt för en statsministerkandidat att bli vald. 

Riksdagspolitikerna har under mandatperioden gjort sitt jobb vad gäller det politiska hantverket. När rösterna är färdigräknade efter söndagens val så kommer därför ett av dagens två block att ha majoritet och kan tämligen direkt starta mer konkreta förhandlingar om regeringsbildningens former och innehåll. Moderaterna, som i sina gener är just det "samlingsparti" som de har i sitt partinamn, har med lämpor, små knuffar och uthållighet lyckats bygga ett block där tre borgerliga partier med lite olika stuk ska samverka med Sverigedemokraterna. Det har inte varit något lätt resa att få ihop "känsliga" liberaler, "hårdföra" kristdemokrater, "maktinriktade" moderater och SD; det näst största "LO-partiet" till ett block som inte skaver allt för mycket. Nu finns det där i allafall. Långtifrån överens om allt men framförallt hyggligt överens om åtgärderna mot de tunga samhällsproblem som medborgarna håller som viktigast: Kriminalitet, invandring och klimat/energi. 

Socialdemokraterna är å sin sida ett av tradition solitärt parti som helst regerar själva. Decennier av ensamstyre har satt sina spår. Därför är "blocket" på Magdalena Anderssons sida betydligt lösare i konturerna; hon vill inte ha något fast block. En sak är dock möjlig att mer än antyda. Kan inte S regera själva så är det i första hand Centerpartiet med sin i grunden trygga och kohandelsvana centerrörelse som tillsammans med Socialdemokraterna utgör navet i det block som söker väljarnas stöd på söndag. Vilket känns bra tycker jag.

Spelarna - som satsar sina egna pengar - kommer ofta hyfsat rätt nära slutresultaten. På Unibet spelas både (6/9) en M-KD-regering och en ren S-regering till fyra gånger pengarna. En regering med V, MP, S och C ger däremot 30 gånger insatsen tillbaka till spelaren. 

Oddsen för att Magdalena Andersson ska bli omvald till statsminister ger endast 1, 55 gånger insatsen tillbaka. Den som istället spelar på Ulf Kristersson får 2, 30 gånger pengarna om högersidan tar hem valet.

Hur som helst. Nu har vi två block. Ett samlingsblock mot ett solitärt. Dags för väljarna att bestämma.