"Mitten är där jag är", sa en frejdig Annie Lööf

Annie Lööf här fotad då hon var gäst i Folkbladets podd "Widar Möter".  Lyssna där poddar finns.

Annie Lööf här fotad då hon var gäst i Folkbladets podd "Widar Möter". Lyssna där poddar finns.

Foto: Widar Andersson

Krönika2021-06-23 18:04
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centerledaren Annie Lööf visar åter sin politiska klass. På onsdagseftermiddagen meddelade hon att hon och Centern släpper kravet på fri hyressättning i nyproduktionen. 

Hennes förklaring var lika enkel som rationell (och smårolig): "En riksdagsmajoritet av M, KD, L och SD har avvisat frågan om fria hyror", sa Annie Lööf. Nu vill hon istället omförhandla Januariavtalet och istället för de fria hyrorna vill hon ha rejält sänkta skatter för låg- och medelinkomsttagare och sänkt skatt på IKS-sparkonton. Vilket händelsevis är en skatt som Socialdemokraterna krånglat till det för sig ordentligt genom att vilja höja. Här kommer då Annie Lööf som en gudinna från ett klassiskt drama och sänker sig ner på scenen med en elegant lösning på ett problem som såg ut att sänka det rödgröna laget för lång tid. Annie Lööf bjuder också in Liberalerna att komma tillbaka och vara med om att genomföra liberala reformer tillsammans med henne. Ett fint svar på Nyamko Sabunis invit till Annie Lööf att komma över till henne i det borgerliga lägret och genomföra liberal politik i den gruppen. 

Lööf vidhåller att något budgetsamarbete med vare sig V eller SD är aktuellt och att mötet i "mitten" är det viktiga för henne. I verkligheten ser ju alla att Annie Lööf är på glid mot att forma ett rödgrönt block. Och då menar jag verkligen "forma." Nå, vi får se hur det slutar. Men det är ett frejdigt agerande av en frejdig politiker som visar att hon ser mitten som en följeslagare till henne: Mitten är där jag är. Det kan bära långt.