Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Micael Bydén sträcker ut steget för Sveriges försvar

Försvarsmakten har nu lämnat ett "militärt råd" till regeringen. Det berättade ÖB Micael Bydén vid en pressträff på tisdagen.

Överbefälhavaren Micael Bydén är tydlig i sina militära råd till regeringen. Försvarsmakten utesluter "inte någonting" i det allvarliga läge som råder. Det bör heller inte regeringen göra.

Överbefälhavaren Micael Bydén är tydlig i sina militära råd till regeringen. Försvarsmakten utesluter "inte någonting" i det allvarliga läge som råder. Det bör heller inte regeringen göra.

Foto: TT

Krönika2022-11-02 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Det viktigaste rådet till regeringen är att avstå alla krav på "undantag och begränsningar" i de inledande förhandlingarna om medlemskap i Nato. Överbefälhavaren gjorde klart att detta var militärens råd till regeringen inför de politiska bedömningar som sedan görs på regeringskansliet. Micael Bydéns råd till regeringen underströk det allvar som från första sekund präglade sammankomsten med pressen. 

"Det är ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge och ett allvarligt säkerhetsläge. Vi utesluter inte någonting", sa ÖB när han satte bilden av hur terrängen ser ut: "Ryssland står mot ett samlat väst. Och Sverige är en aktör i konflikten. Det ska vi inte glömma."

Tillställningen med Bydén och försvarsmaktens generaldirektör Mikael Granholm hade karaktären av en regeringsförklaring; om ni förstår vad jag menar. De båda militära cheferna var inte fullt så detaljrika i sina föredragningar som vad statsministrarna brukar vara när de under 40-50 minuter förklarar allt det som regeringen tänker sig göra under det kommande riksmötet. Men detaljrikedomen var definitivt något åt det hållet. Vilket är viktigt för en chef som vill bli lyssnad på. Det är inte enbart så att "djävulen" bor i detaljerna, som man brukar säga. Det är också så att förtroendet och kompetensutstrålningen bor i detaljerna. Det där förstår militära chefer bättre än många andra chefer. 

Därför nämnde Micael Bydén alla vapengrenar som nu ska förstärkas med nya fartyg, nya JAS Gripen E, nytt artilleri och luftvärn, förbättringar av underrättelsetjänsten, sjukvården och hemvärnet och att det är 2035 kommer att finnas 121 000 kvinnor och män i flera nya krigsförband i den svenska Försvarsmakten. Och 10 000 värnpliktiga per år. 

"Vi sträcker ut steget", sa överbefälhavaren när han ville betona att Försvarsmakten "forcerar" materialanskaffningen så mycket som det bara går i ett läge där flera andra länders försvarsmakter är ute i samma ärenden som Sverige.

Det är ett allvarligt läge för Sverige och det är bra att vi har en ÖB som inte är blyg för att ta befälet över det växande och vitala område som han ansvarar för. Han gjorde klart att det militära rådet till regeringen inte handlar om att behaga Nato i största allmänhet. Utan om att ta betydande steg för att kunna försvara Sverige bättre genom att visa tydlig försvarskraft i allians. Och då bör inte första punkten i förhandlingen med Nato handla om att säga nej, nej och nej. Det har Bydén helt rätt i.