Micael Bydén kan gärna sitta kvar några år till

Micael Bydén är inne på sitt sista år av det sexåriga förordnandet som ÖB. För krigsduglighetens skull får han gärna sitta kvar på posten några år till.

Micael Bydén är inne på sitt sista år av det sexåriga förordnandet som ÖB. För krigsduglighetens skull får han gärna sitta kvar på posten några år till.

Foto: Widar Andersson

Krönika2021-01-15 05:18
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Häromdagen hade jag tillfälle att ställa frågor till och samtala med Sveriges ÖB Micael Bydén. Vi träffades på Högkvarteret, ett stenkast från Stockholms stadion. Det var första gången jag besökte det fulsnygga tegelkomplexet där Försvarsmaktens ledning huserar. Micael Bydén är inne på sitt sjätte år i ämbetet. Att bära titeln överbefälhavare är ett ganska nytt påfund i den gamla nationalstaten Sverige. Så sent som 1939 utsågs ÖB nummer ett; Olof Thörnell. Försvarsmakten har en intressant lista över sina tolv överbefälhavare från Thörnell och till Bydén. Varje ÖB: s problem/huvuduppdrag/eftermäle beskrivs kortfattat vilket gör listan blir till ett slags komprimerad historielektion. En ÖB hade händerna fulla med att bygga upp ett svenskt kärnvapenprogram medan en annan ÖB hade fullt upp med att avveckla det samma. En ÖB fick hantera en rysk ubåts grundstötning i den sydsvenska skärgården. En ÖB fick ägna mycket tid åt underrättelsetjänsten då det hemliga underrättelseorganet IB avslöjades. Ett par överbefälhavare hade betinget att genomföra nedläggningar av det svenska invasionsförsvaret och värnplikten för att istället lägga krutet på ett insatsförsvar för uppdrag runt om i världen. 

Micael Bydén kommer in som en omsvängningsgeneral. Nu är det nationell tillväxt och invasionsförsvar som gäller, fler värnpliktiga och sex nya regementen ska etableras. Statens anslag till försvaret har inte varit större än vad de är nu sedan "1950-talet" sa försvarsminister Peter Hultqvist då han talade på Folk och Försvars klassiska rikskonferens tidigare i veckan. 

– Nu ska vi tillväxa, sa Bydén till mig där på Högkvarteret. Den forne Viggenpiloten och marinfänriken utstrålar vilja och kompetens i sitt uppdrag som överbefälhavare. Tillgången på dugliga och välövade officerare ute på försvarsmaktens alla plutoner och kompanier och bataljoner och båtar och flottiljer och allt vad det heter; det är vad som kommer att avgöra hur det blir med tillväxten av svensk krigsduglighet. Ett dugligt invasionsförsvar i ett stort land som Sverige kräver helt andra resurser än ett dugligt insatsförsvar i ett litet land som Sverige. 

– Från Stockholm tar det ungefär lika lång tid att flyga till Bryssel som vad det tar att flyga till det pågående kriget i Ukraina, sa Micael Bydén när vi sågs. Så nära är kriget. Vilket är den naturliga förklaringen till att Micael Bydén nu har till uppgift att rusta upp vad andra har haft till uppgift att rusta ner. Världen är ständigt föränderlig. Det behöver Försvarsmakten också vara. Men Micael Bydén kan gärna sitta kvar några år till. 

Karta: Försvarsmakten Högkvarteret