Medborgare som anpassar sig lagom mycket

Nu är den stora anpassningens stund i Sverige.

Människor vill gärna ha kul. Vilket ger oss ett anpassningsöverläge gentemot virus. De som har kul på bilden är Clowner utan gränser som annars inte har någon anknytning alls till ledarsidans text.

Människor vill gärna ha kul. Vilket ger oss ett anpassningsöverläge gentemot virus. De som har kul på bilden är Clowner utan gränser som annars inte har någon anknytning alls till ledarsidans text.

Foto: HENRIK MONTGOMERY

Krönika2020-03-14 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De allra flesta som är med i matchen på något sätt försöker se om sina hus för att se vad det nya läget innebär: Förbud för större sammankomster, kraftiga nedgångar på börserna, mycket problematiskt för stora branscher med hundratusentals anställda,  kommande troliga vårdransoneringar, oro för våra gamla och sjuka och hotande brist på vissa livsmedel och hygienartiklar har snabbt ritat om kartan för många miljoner svenskar. 

Människans främsta framgångsfaktor som art torde vara just anpassningsförmågan. I hundra år har vi gjort så här. Jaha nu går det inte att göra så här längre. Då får vi göra så här och så där istället. Människans anpassningskonst är nog det samfällt svåraste och skönaste med samhällsstyrning. Det händer alltid oväntade saker när människor är inblandade. Regeringen bestämmer en sak med avsikten att få människorna att göra si eller så. Många gör också si eller så. Medan andra gör något helt annat eftersom de ser helt andra möjligheter öppna sig än vad regeringen såg. 

Håller Coronaepoken i sig under några månader så kommer vi därför att få höra talas om många nyheter från många företag, branscher, förvaltningar och föreningar. Vid sidan av rapporter om företag som slår igen, om arbetslöshet som ökar, om idrottsklubbar som lägger ner och om krogar och teatrar som går i konkurs så kommer även rapporter om nya företag, nya samarbeten, nya branscher, nya erbjudanden och om nya vanor som börjar sätta sig. 

Människan och Coronaviruset har livslusten och utbredningslusten gemensamt. Så är det. Liv som liv. Men människan vill därutöver också ha kul, tjäna pengar, hitta på nya saker, klättra i berg, se på teater och fotboll, spegla oss och tycka att vi är fina,  köpa onödiga saker, resa till nya platser, ha sovmorgon, mygla lite, göra goda gärningar, gena i en kurva och må bra. Och viljan att göra allt det där och mycket mer därtill driver oss till medvetna och ibland även omedvetna anpassningar till nya lägen. Det är vår styrka som art. 

Det är viktigt vad regeringar gör och inte gör när det blir skarpa konflikter med virus och bakterier. Det gäller att försöka hitta den rätta balansen som får de flesta att göra som regeringen vill utan att för den sakens skull strypa och kväva alla de som mer vill göra som de själva vill. Det känns som om Sveriges nivå är rätt så bra. Politikerna går inte in och leker Gud utan tar det argument för argument och steg för steg. Medborgarna anpassar sig lagom mycket. 

I ett svårt läge är det en bra start.