Medan länderna mest tänker på sig själva

Ylva Johansson tillträdde som kommissionär för inrikes frågor i EU 2019. Hon inledde karriären som 24-årig riksdagsledamot för VPK.

Ylva Johansson och Ursula von der Leyen i samspråk under mötet med EU: s migrationsministrar den 10 juni. Johansson och von der Leyen tycks gå bra ihop och har sansade perspektiv på saker och ting.

Ylva Johansson och Ursula von der Leyen i samspråk under mötet med EU: s migrationsministrar den 10 juni. Johansson och von der Leyen tycks gå bra ihop och har sansade perspektiv på saker och ting.

Foto: TT

Krönika2022-06-13 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Därefter har hon lagt ett femtontal år som statsråd för tre socialdemokratiska statsministrar. I en intervju med Dagens Industris helgbilaga (10 juni) berättar hon om tillvaron som kommissionär. 

Hon tog snabbt in vad som gäller i EU-kommissionens märkliga tillvaro. Johansson berättar om den initialt "obehagliga" insikten om hur "alla länder bryr sig om sig själva. Få bryr sig om EU. Det är kommissionens roll att försöka hålla ihop det här." Att förstå hur landet ligger är grundläggande för den som vill få något gjort. Och Ylva Johansson har haft en bra första halvlek som kommissionär. Hon verkar gå bra i par med kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Båda präglas av insikten om vad EU är för något och uppträder varsamt och klokt gentemot de medlemsländer som inte instinktivt gör vågen för den liberala demokratins tvärsäkra överhöghet. Länder som i många fall inte har några demokratiska traditioner eller minnen alls.

När Ryssland angrep Ukraina gick det dock snabbt att få till en enighet om det så kallade massflyktdirektivet där alla länder slöt upp för att ge skydd åt miljontals krigsflyktingar från Ukraina.

"Att EU kunde enas så snabbt och så starkt det var oväntat får man ändå säga. Det överraskade Putin och det överraskade oss också", säger Ylva Johansson till DI. 

Hon har också lirkat och dragit i länderna för att få till samsyn i invandringsfrågan. På fredagen (10 juni) togs något som kan kallas för ett "första steg" bort från det tiden av kaos och konflikter som präglat frågan sedan 2014/2015. Länderna är eniga om att under ett år prova en ny modell för att hjälpas åt och man är även överens om att utöka gemensamma metoder för fingeravtryck och annan screening av alla asylsökanden. 

Att Ryssland kastat sig över Ukraina kastar förstås mörka skuggor över hela Unionen. EU är framförallt en demokratientreprenör. Jämfört med de optimistiska tongångarna när Sovjet kollapsade och muren föll lever vi nu i en mörkare tid för demokratin. Beroendet av Turkiet som grindvakt mot Mellanöstern och Afrika och Rysslands totala ointresse för fredligt demokratiskt umgänge sätter press på Ylva Johansson och de andra kommissionärerna. Johansson håller flaggan högt. "I vår geografi är vi en allt viktigare politisk aktör", säger Ylva Johansson. Vilket länderna tycks hålla med om. Även om de mest tänker på sig själva.