Om det mesta rullar på ungefär som nu så kommer en av höstens stora samhälls- och politiska händelser att vara arbetet i Coronakommissionen. Ledamöterna utsågs i början av juli. Under ordföranden Mats Melins ledarskap ska kommissionen presentera två delbetänkanden på vägen mot slutbetänkandet som är tänkt att vara färdigt i slutet av februari 2022; ett drygt halvår före riksdagsvalet i september. Redan i november i år ska kommissionen förklara hur och varför Coronan kunde skörda så många dödsoffer i äldrevården. Det är - om uttrycket tillåts - en mycket het potatis.
När tillsättandet av kommissionen annonserades vid en pressträff 30 juni sa statsminister Stefan Löfven att virusutbrottet har satt "brister i vårt land i blixtbelysning." Så är det. Det blir en grannlaga uppgift för kommissionen att på ett trovärdigt sätt redan i november reda ut vilka de avgörande och mest allvarliga bristerna inom äldreomsorgen har varit. Här finns många investerade intressen som är på tårna och många käpphästar som stampar ivrigt för att komma ut ur stallarna.
Tonen i medierapporteringen har minst sagt varit upphetsad. Jag minns till exempel ett inslag i Aktuellt i början på juli. Den statliga myndigheten IVO hade kartlagt landets cirka 1700 särskilda boenden för äldre. På 91 av dessa särskilda boenden hade särskilt stora Covidproblem upptäckts. Fem av dessa boenden fanns i de sörmländska kommunerna Katrineholm, Vingåker och Gnesta. På länk från någonstans i Sörmland ställdes en ansvarig tjänsteman mot väggen av Aktuellts programledare: "Hur såg hon på det allvarliga läget och vad skulle de nu göra för att komma tillrätta med bristerna?"
Relevanta frågor på ett sätt naturligtvis. Att människor som får omsorg för att de behöver hjälp och skydd lämnades utan just skydd och vård är självklart allvarligt. Ur ett annat perspektiv; nja kanske inte. Sörmlands län har 300 000 innevånare. Att detta län har fem av 91 problemboenden inom sitt territorium är således ungefär vad man kunde ha förväntat sig enbart utifrån länets storlek. Den sörmländska tjänstemannen valde dock att klä sig säck och aska under direktsändningen. Vilket förmodligen var ett rationellt förhållningssätt i den upphetsade stämning som rådde.
Enligt IVO: s rapporet i början av juli står 40 av landets kommuner för 70 procent av alla dödsfall på äldreboenden. Vilket indikerar att de allra flesta har god ordning medan några relativt få äldreboenden har allvarliga problem. Jag hoppas att Coronakommissionen har is i magen nog för att sikta in sig på de konkreta problemen och sätta dem i blixtbelysning. Då kan reala förbättringar komma till stånd.