Masih Yazdi tar en uppfriskande fight mot politisk lust

Masih Yazdi kom till Sverige som sexåring. Invandrarverket gav den iranska flyktingfamiljen möjlighet att välja mellan Norrköping och Gävle som bostadsort.

Masih Yazdi är finansdirektör på Skandinaviska Enskilda Banken - SEB. I en uppfriskande intervju med Svenska Dagbladet tar sig Masih Yazdi an den populistiska lusten hos politiker.

Masih Yazdi är finansdirektör på Skandinaviska Enskilda Banken - SEB. I en uppfriskande intervju med Svenska Dagbladet tar sig Masih Yazdi an den populistiska lusten hos politiker.

Foto: Lisa Hallgren/SVD/TT

Krönika2023-12-20 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det blev Gävle eftersom hans föräldrar tyckte det var lättare att uttala än Norrköping. Efter en tuff uppväxttid i Göteborgs nordöstra förorter dit familjen senare flyttade förde livet honom år 2018 till arbetet som finansdirektör i den gamla anrika banken SEB - Skandinaviska Enskilda Banken - som har 167 år på nacken. 

I en lång och innehållsrik intervju med Svenska Dagbladet tar sig Masih Yazdi an politikers populistiska lust att återkommande attackera "bankerna" för att håva in "övervinster" och således sko sig ohemult på bankernas kunder. (17 december)

Magdalena Andersson (S) vill ha en"bankskatt" för att föra över en del av "övervinsterna" till det allmänna. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har benämnt bankernas vinstnivå som "anmärkningsvärd". Nooshi Dadgostar (V) vill införa en tillfällig så kallad oligopolskatt på 50 procent av bankernas övervinster under perioden 2024–2026. 

Det är uppfriskande att ta del av Masih Yazdis offensiva hållning visavi politiken. Han vill själv inte använda ordet "populism" för att beskriva politikernas agerande. Men det finns självklart en närmast oemotståndlig politisk lust att peka ut "bankerna" som en skurk som skor sig på vanligt folk. Bankerna hamnar oftast lågt i de årliga "förtroendebarometrar" som Medieakademin presenterar. I 2023 års barometer är det till exempel bara "storföretagen" och de "politiska partierna" som har lägre förtroende än "bankerna." 

Misstron mot banker tycks vara stabilt nedärvd. I den allmänna folksjälen finns generellt en misstro mot vinster. Och när en bank - som de allra flesta av oss har pengarelationer med - tjänar pengar så sticker vinster än mer i ögonen. Det är som det är. Och politiken är (oftast) som den är. 

Masih Yazdi gör, med gott humör, en fin insats för förnuft och balans.  Han visar apropå "övervinster" - vilket SvD kontrollerar och bestyrker - att SEB: s kursuppgång oftast ligger en bra bit under Stockholmsbörsens så kallade breda "index." Skatt på bankövervinster tycks därför vara en tämligen dålig idé. Han säger också något viktigt om institutioners - som SEB - roll i samhället. Maximal vinst "här och nu" står inte högst på dagordningen. Ett starkt långsiktigt "finansiellt resultat" är viktigast. Då krävs "kundvänliga" relationer över generationer. Lite bättre förtroende vore förstås också bra. Där kan nog Masih Yazdi göra en bra insats för banken. Och för Sverige. 

-