Martyren och svikaren lät som en statsminister

På onsdagskvällen möttes de två stora partiernas ledare för en debatt i SVT: s Aktuellt. Det var första gången som de båda sågs i den uppställningen.

Magdalena Andersson är den tredje S-ledaren som går i enskild envig på bästa tv-tid med Jimmie Åkesson. Sahlin mötte en "martyr", Löfven villa avslöja en "svikare" och Andersson såg en "statsminister" i SD-ledaren.

Magdalena Andersson är den tredje S-ledaren som går i enskild envig på bästa tv-tid med Jimmie Åkesson. Sahlin mötte en "martyr", Löfven villa avslöja en "svikare" och Andersson såg en "statsminister" i SD-ledaren.

Foto: Skärmklipp från SVT

Krönika2022-11-17 15:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För den trots sin ungdom mycket erfarne Jimmie Åkesson var det dock inte fråga om en debut i genren tv-debatt med S-ledare. 

I april 2007 gick S dåvarande partiledare Mona Sahlin in i TV4: s studio tillsammans med Jimmie Åkesson som redan då var partiledare för Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna var vid det tillfället ungefär 32 procentenheter större än SD. I valet 2006 fick Åkessons och hans parti 2, 9 procent av rösterna. 

På våren 2018 möttes dåvarande statsministern Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson för en debatt i Aktuellt. Då skiljde det cirka 19 procentenheter mellan partierna i S favör. När Magdalena Andersson och Åkesson stod mittemot varandra i Aktuellt så har avståndet mellan partierna minskat till under tio procentenheter. Båda partierna ökade också i riksdagsvalet 2022. S fick sju nya mandat medan SD: s riksdagsgrupp utökades med 12 ledamöter. 

Mona Sahlin syfte med debatten 2007 var enligt henne själv att försöka ta ifrån SD rollen som "martyr" i svensk politik. SD sökte uppmärksamhet genom att anklaga det "politiska etablissemangets" partier och journalister för att mobba SD och mörka partiets invandringskritik. Sahlins grepp var riskabelt men begripligt. 

Stefan Löfvens syfte med debatten 2018 var enligt honom själv att visa för väljarna att SD hade lierat sig med högern och svikit i frågan om "vinster i välfärden." Löfvens grepp var på sin höjd logiskt i ett inåtvänt partigängarperspektiv och föll ganska platt till marken. "Vinster i välfärden" var och är inte en mobiliserande fråga i valstriden mellan S och SD.

Magdalena Anderssons syfte med att möta Åkesson tolkar jag som ett försök att sätta en bild av "maktpartiet SD" som nu kommer att skörda mer av besvikelse än entusiasm bland sina väljare. Vallöften om bensinpriser och anslag till rättsstaten krympte ihop när det blev skarpt läge. Möjligen blir det tredje gången gillt för S? Åkesson ingår för första gången i ett regeringsunderlag. Psykologiskt positionerade sig Magdalena Andersson som en maktkritiker som slog underifrån medan Åkesson mer lät som en överslätande statsminister. Det är ny och oprövad terräng för SD. Det kan gå bra eller så går det inte bra; för att travestera en aktuell finansminister.

Jimmie Åkessons syfte med att alltid ställa upp till debatt när S-ledarna kallar är att han utgår från att han vinner på det. Hittills har det också varit så. Men snart kanske det omvända gäller? Det kan gå fort i hockey.

Karta: SVT