Tufft för S, MP och L här och där – i Sverige är nog alla nöjda

När några hundra valdistrikt återstår att räkna står det klart, enligt SVT: s valundersökning, att alla partier i Sverige kommer att behålla sina platser i EU-parlamentet.

Jonas Sjöstedt gjorde en bra valrörelse för Vänsterpartiet. Veteranen Sjöstedt som tidigare varit både partiledare och EU-parlamentariker lyckades vinna ett mandat till partiet. Det blev KD som fick lämna ifrån sig ett av sina två. Det var allt som faktiskt hände.

Jonas Sjöstedt gjorde en bra valrörelse för Vänsterpartiet. Veteranen Sjöstedt som tidigare varit både partiledare och EU-parlamentariker lyckades vinna ett mandat till partiet. Det blev KD som fick lämna ifrån sig ett av sina två. Det var allt som faktiskt hände.

Foto: Mickan Mörk/TT

Krönika2024-06-10 00:23
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centerpartiet ser ut att kunna behålla sina två mandat, vilket är en stor bedrift med tanke på partiets svårigheter i den nationella opinionen. Partiledaren Muharrem Demirok kan andas ut. Socialdemokraterna lyckades också vända trenden med stadigt nedåtgående valresultat i varje EU-val. Miljöpartiet gick starkt och kan behålla sina tre mandat precis som Sverigedemokraterna som trots en stor uppförsbacke - den helt dominerande debatten om anonyma konton och Folklistans "väljarstöld" - har kvar tre mandat. Liberalerna klarade sig kvar med sitt mandat. Är ju lite extra spännande med Liberalerna; blir det den sittande Karin Karlsbro som tar mandatet eller kommer Anna Maria Corazza Bildt som stod på andra plats på valsedeln att knipa platsen och därmed återkomma till parlamentet där hon suttit i två perioder för Moderaterna? Jonas Sjöstedt har gjort en gedigen insats för Vänsterpartiet. V vinner ett mandat från KD. Det är valets enda mandatförändring. 

Valresultaten runt om i Europa är något mer dramatiska än i Sverige. Ytterkanterna ökar i flera länder. Det vill till att de stora konservativa och socialdemokatiska partigrupperna i EU hittar vägen framåt för mer konstruktiva samarbeten. Antisemitismen gynnar extrempartier i lika hög omfattning som det förvärrar samhällstillvaron. I Tyskland är till exempel AfD betydligt större än Socialdemokraterna. I det andra stora EU-landet Frankrike ledde valresultatet till att presidenten Macron utlyste ett nyval om några veckor. 

Sverigedemokraterna fick nu uppleva sin första tillbakagång sedan man kom in i riksdagen 2010. Det ska bli spännande att se hur SD hanterar det nya läget. Går de bort sig i surhet över svenska medias fokus på anonyma konton på sociala medier så kan det vara början på en fortsatt nedgång. 

Georgia Meloni i Italien och Marine le Pen i Frankrike är EU-valets stora vinnare; vad som är känt under den här valkvällen. Vad det betyder för EU-politiken framöver återstår att se. Det viktiga är att det finns ett starkt stöd för Ukraina. Ett Europa som står samlat mot Ryssland är vad vi behöver. Allt annat är sidospel. Ser på Alice Bah Kuhnke och Alice Teodorescu Måve som intervjuas i SVT strax före midnatt. Politikens två Alice inger hopp om fortsatta och utvecklade samarbeten i politiken. 

SVT redovisar ett första valresultat för Europa. Vänstern backar fem mandat. Socialdemokraterna backar 19 mandat. Gröna tappar 22 mandat. Liberalerna tappar lite. De konservativa i EPP-gruppen ökar med 12 mandat. Högersidan förefaller att ha ökat något i Europa. EPP tar ett steg mot att bli mittpunkten i parlamentet. Men inte på något jättedramatiskt sätt. Europa har alla förutsättningar att se fram mot fem bra år där EU kan samlas för Ukraina, för ökad konkurrenskraft för EU: s inre marknad och för en ordnad och reglerad invandring. 

 Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé kan räkna hem en valframgång för andra gången i rad. De flesta kan kort sagt vara nöjda.