Måndagskvällen blir stor och dramatisk här uppe i norr

Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin meddelade på torsdagsförmiddagen att de båda anser att Finland skyndsamt bör ansöka om medlemskap i den västliga försvarsalliansen Nato.

Krönika 12 maj 2022 13:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är ett mycket dramatiskt besked; även om det självklart var väntat. Att Finland anser att det säkerhetspolitiska läget är så farligt och allvarligt att man snabbt behöver söka solidariskt skydd i Nato; det säger verkligen något om vilka krisfyllda tider vi lever i. Den finska riksdagen ska på måndag debattera frågan för ett slutligt avgörande. Det finns en mycket stor majoritet i den finska riksdagen för att skicka in en ansökan till Nato. Debatten är därför i stort en formsak. Men en viktig formsak förstås. 

Även i den svenska riksdagen kommer det att hållas en liknande debatt på måndag. Också i Sverige finns det en stor övervikt bland ledamöterna för att gå med i Nato. Sex av åtta partier och kanske en och annan enstaka miljö- och vänsterpartist finns på Ja-sidan. Efter debatten på måndag har statsminister Magdalena Andersson kallat till ett extra regeringssammanträde där det formella beslutet om att sända in en ansökan kommer att fattas. Sverige och Finland kommer således att gå jämsides och bredvid varandra in i Nato. Ryssen slet isär oss 1809 och ryssen får ihop oss 2022. Nu som självständiga och jämlika länder; mer enade än på länge. Det är en stor sak när vi tillsammans på måndag kväll går in i Nato.

På bara några månader har både Sveriges och Finlands regeringar och folk därmed ändrat sig i Natofrågan. Vilket är stort, dramatiskt och framförallt en indikation på hur allvarligt vårt säkerhetspolitiska läge har försämrats. Det är allvar nu. "The winter is coming", sa Jonas Wikman, generalmajor och ställföreträdande insatschef i den svenska Försvarsmakten vid en sammankomst jag närvarade vid tidigare i veckan. Insikten om att det kan bli krig sjunker sakta in i Sveriges kollektiva medvetande. Ideologiska sällskapslekar om olika bilder av verkligheterna sätts åt sidan i de verklighetsnära partierna i riksdagarna. Det svenska Vänsterpartiet missade chansen att kvala in till de partikretsarna. Vilket lär grusa Nooshi Dadgostars planer på att ta upp kampen om väljare med S och SD. 

Att släppa in Sverige och Finland i Nato kan inte ses som något annat än att risknivån höjs för övriga medlemmar. Ryska grannländer är i en särskild riskzon. Å andra sidan blir nu hela Norden en fri Natoyta. Viktigast av allt är dock att ett växande och enigt Nato kanske kan få Ryssland att äntligen börja slicka sina sår med mer upplysta och mänskliga manér. 

 


 
 
 
 
 
 
Läs mer!

Ottosson kritisk till att Jarl duckar om Jarnvall

Ottosson kritisk till att Jarl duckar om Jarnvall

Debatt: Miljöpartist: JAS Gripen kan behövas för fred i Ukraina

Miljöpartist: JAS Gripen kan behövas för fred i Ukraina
Visa fler
Ämnen du kan följa