Magdalena Anderssons trovärdighet skadas av lagtrots

S partiledare Magdalena Andersson behöver samla ihop sitt parti för en återgång till en stabilt reglerad invandringspolitik. Till exempel ska det vara glasklart att reguljära välfärdstjänster enbart är till för dem som har tillstånd att vara i Sverige.
S partiledare Magdalena Andersson behöver samla ihop sitt parti för en återgång till en stabilt reglerad invandringspolitik. Till exempel ska det vara glasklart att reguljära välfärdstjänster enbart är till för dem som har tillstånd att vara i Sverige.

Det socialdemokratiskt styrda Göteborg fattade tidigare i veckan ett beslut som innebär att om riksdagen stiftar en viss lag så kommer kommunen inte att följa den.

Krönika 23 september 2023 06:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Liknande beslut har tidigare fattats av politiker i den likaså S-ledda region Dalarna. Det är för bedrövligt att S behandlar politik och lagstiftning på ett så pass lekstugeaktigt sätt. Framförallt är det obegripligt att S-politiker tycker det är angeläget att framstå som försvarare av att människor som inte har rätt att vistas i Sverige ändå ska ha tillgång till fria och skattefinansierade välfärdstjänster.

Lagen - som alltså ännu inte ens finns som ett förslag - handlar om att eventuellt införa en så kallad informationsplikt för kommuner och regioner som upptäcker att människor som olagligt befinner sig i Sverige tar del av välfärdstjänster som reguljär skolgång, planerade vårdinsatser och/eller andra insatser inom den sociala sektorn. 

Att motsätta sig en sådan lag saknar all folklig verklighetsförankring. Man tycker ju att läxan borde ha blivit lärd i samband med att tiggeriet återetablerades i Sverige för några år sedan. Där grundlades SD: s stora tillväxt i befolkningen då det framstod som att S (och alla andra utom SD) tyckte att tiggeri var okej. Att nu framstå som att det är okej att välfärden ska vara fri för alla som visas olagligt i Sverige är ett nytt skott i foten. Och går på tvärs mot socialdemokratins ambitioner att göra sig mer valbara och relevanta för bredare grupper av arbetarbefolkningen.

S arbetar ju - i några av partiledningens arbetsgrupper för ny politik - med att hitta tillbaka till sin klassiska och mer klassmedvetna politik: De som framförallt tar smällarna av en misskött och omfattande invandring är just arbetare - inte minst utrikes födda - som lever i de miljöer där de nyanlända hamnar. Därför ska invandringen vara reglerad och återhållsam.

S i Göteborg, Dalarna och kanske på fler platser har gått i vänsterliberalfällan. Ivern att först och främst markera motstånd mot SD dominerar inom småpartier som V, C och MP. Men den här frågan handlar inte om SD. Det här handlar om en trovärdig och sansad invandringspolitik. Givet Sveriges mycket tydliga invandringsproblem är det helt absurt att socialdemokrater fattar beslut om att det är rätt och riktigt att svensk välfärd ska vara öppen för människor som inte har rätt att vara i Sverige. Magdalena Andersson behöver samla ihop sitt parti för en stabilt reglerad invandringspolitik. Annars ryker trovärdigheten. 

 

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa