Magdalena Andersson tänker nog i annorlunda banor.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar intervjuades nyligen i Expressen om sina tankar och planer inför och efter riksdagsvalet som väntar om drygt ett halvår.

Magdalena Andersson försöker nog hålla på säkerhetsavståndet till Vänsterpartiet.

Magdalena Andersson försöker nog hålla på säkerhetsavståndet till Vänsterpartiet.

Foto: TT

Krönika2022-02-03 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dadgostar såg framför sig att sitta i regering tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet: "Det är självklart för oss att hela regeringsunderlaget i grund och botten borde sitta i regering. Vi har sett instabiliteten det skapar när man inte gör det”, sa Nooshi Dadgostar. Vilket Expressens ledarskribent Ann-Charlotte Marteus kommenterade med orden: "Man måste vara idylliker på gränsen till delirium för att tro att läget skulle bli stabilt om Sverige fick en regering med Magdalena Andersson, Nooshi Dadgostar, Märta Stenevi, Per Bolund och Annie Lööf."

Vilket Marteus förstås har helt rätt i. I vart fall som landet ligger nu. Menar Nooshi Dadgostar allvar med att hon -efter mer än hundra års vattentrampande i riksdagens oppositionskorridorer - vill leda ett regeringsparti i höst så har hon mycket att stå i. Under hennes ledarskap har förvisso Vänsterpartiet visat nya takter som kanske kan tolkas som att partiet vill göra sig redo för att delta i den riktiga politikens kompromisser och allt annat än svartvita beslut och åtgärder. V ställde till exempel in sig i ledet när regeringen i mitten av november förra året gav Cementa förlängt tillstånd att bryta kalk på Gotland. Ett superfokuserat oppositionsparti hade i det läget inte tvekat att sticka kniven den dåvarande regeringen för att på så sätt kunna stjäla miljövänliga väljare från MP och S. Men V valde ansvarsfullhet och måttfullhet den gången. Nooshi Dadgostar har också vid upprepade tillfällen framhållit att hon vill att V ska vara ett alternativ även för "manliga LO-väljare" och partiet har även värvat in ekonomer från S för att ge den ekonomiska politiken lite mer verklighetsstuk. 

I samtidens stora och tunga medborgarfrågor om invandring, integration och kriminalitet är dock V fortfarande ett sänke för vilken regering som helst. Sverige har tyvärr ingen "ordning- och reda-vänster" alls att tala om. Här behöver Vänsterpartiet upp till bevis. Som landet ligger nu håller jag det för otroligt att Magdalena Andersson ens överväger en regeringsbildning enligt Dadgostars recept. Jag tror att hon tänker i helt annorlunda banor. Just nu har M och SD ledartröjan medan S slår ur underläge. Vilket ofta är en bra position i en tät och intensiv valrörelse. Att bedriva valrörelse med MP och V i ryggsäcken är däremot inget att rekommendera.