De presenterade ett gemensamt utskottsinitiativ i klimatfrågan. S och C kommer att kräva att energi- och näringsminister Ebba Busch och miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari kallas till riksdagen för att svara på frågor om regeringens klimatplaner och de svenska klimatmålen. Under förra mandatperioden fanns det något mer spänning inbäddade i oppositionens utskottsinitiativ. I riksdagen fanns då en möjlig majoritet för en annan politik än regeringens. Enades M, SD, C, KD och L så var de betydligt större än S, V och MP. Nu är läget ett annat. Ulf Kristerssons regering har majoritet. Som oppositionspartier är det ändå en del av hantverket att försöka nöta på mot regeringsmuren för att hitta sprickor och möjligheter. Ett eskalerande vindkraftskulturkrig mellan SD och regeringen kanske är ett sådant tillfälle?
Måndagens gemensamma pressträff ser jag dock mest som ett utslag av upplyst socialdemokratiskt egenintresse. Muharrem Demirok har fått en smått miserabel start på sitt partiledarskap. Såsom landet ligger nu är Centerpartiet en viktig vän till Socialdemokraterna. Att "storasyster" Magdalena Andersson låter en del av sitt stora förtroendeljus i väljarkåren skina på "lillebror" Muharrem Demirok ska nog kunna bidra till att centerledaren får lite bättre siffror för sig och sitt parti i kommande opinions- och förtroendemätningar.
Socialdemokraterna har också flera anledningar att se om sitt hus. Demirok är i grunden en borgerlig person och politiker och det kan inte uteslutas att han i vissa lägen skulle kunna låta sig infångas i den Kristerssonska sfären. Och skulle något sådant ske så ter sig regeringsframtiden ganska nattsvart för Socialdemokraterna.
Tidsandan är ganska så pessimistisk på det stora hela taget. Vilket väl inte är så konstigt. Nyss avslutad pandemi, krig in på knuten, inflation, elchocker och allmänna dyrtider och brottsligheten är fortfarande det allvarligaste samhällsproblemet. (SOM-institutet 28/3)
SOM-institutet visar på flera rekord i sina mätningar. Kärnkraften har till exempel aldrig haft så många anhängare i det svenska folkdjupet som nu. Och aldrig förr har så få (13 procent) ansett att samhällsutvecklingen i Sverige går åt rätt håll. Klimatet tappar också ganska stort på folks uppmärksamhetslistor. Medan energifrågorna stiger i betydelse. Det finns kort sagt att göra för Andersson och Demirok.