Magdalena Andersson har börjat rensa bordet

Ett av regeringens stora tillnyktringsinitiativ är förslagen om att strama åt arbetskraftsinvandringens regelverk.

Magdalena Anderssons S-regering börjar hitta fram till hållbart socialdemokratiska perspektiv på samtidens problem och möjligheter. Uppdrager är att hitta majoriteter för vettig politik.

Magdalena Anderssons S-regering börjar hitta fram till hållbart socialdemokratiska perspektiv på samtidens problem och möjligheter. Uppdrager är att hitta majoriteter för vettig politik.

Foto: TT

Krönika2021-12-29 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Magdalena Anderssons regering har endast direkt stöd av 101 ledamöter av 349 i riksdagen. Det har emellertid raskt visat sig att 101 kan vara mer effektivt än 117; det antal mandat som stöttade den tidigare MP/S-regeringen. Magdalena Andersson har nu friheten att förhålla sig på ett klassiskt socialdemokratiskt sätt till samtidens problem. På en rad olika områden har regeringen inlett en rensning av regeringsbordets udda och i vissa fall smått extrema dukning. Beskedet om slutförvar av kärnavfall som tidigare förhalats på ett otillständigt sätt kommer att lämnas i närtid. Regeringen har svarat positivt på ett initiativ från Moderaterna om en bred paketuppgörelse om utbyggnad av Arlanda flygplats, nedläggning av Bromma flygplats och politik för att få ordning på de i tid (år) extremt utdragna tiderna för miljöprövningar och tillstånd för t ex gruvor och ny vattenkraft. På tisdagen 28 december kom besked från regeringen att man lämnat en så kallad lagrådsremiss om att kunna införa tillträdesförbud till simhallar och bibliotek på ungefär samma sätt som det sedan tidigare genom domstolsbeslut går att stoppa personer från tillträde till butiker. Tillträdesförbudet till simhallar och bibliotek är en riktig långbänk. Redan 2015 varnade den högerlutande debattören Paulina Neuding för hur hot, bråk, droger och stök tog över inne på flera bibliotek. Efter flera år av förnekelser och sedvanliga rasismanklagelser så är "Lex Neuding" nu hur som helst inne i en lagrådsremiss från S-regeringen.

En av de riktigt stora tillnyktringsinitiativen från Magdalena Anderssons regering togs några dagar före jul då den nye migrationsministern Anders Ygeman presenterade förslag om att strama åt arbetskraftsinvandringens regelverk. Dagens regler är flummiga. Arbetskraftsinvandringen är numera till stora delar en kriminellt smittad smitväg in i Sverige för personer som annars inte skulle få uppehållstillstånd. Nu ska kontrollerna byggas ut och det ska bli svårare för välfärds- och arbetslivskriminella att utnyttja svenska generösa bidrag och ersättningar. Regeringen ska återkomma i början av 2022 med ytterligare förslag på området. Förhoppningsvis är detta en indikation på att Sverige är på väg att återvända till en sund politik där arbetskraftsinvandring till riktiga bristyrken - allt från vissa säsongsarbeten i skogen till ingenjörer och tekniker - utgör stommen i en tillväxtorienterad och folkförankrad invandringspolitik.