Magdalena Andersson behöver rum för det konservativa

Magdalena Andersson har fått ytterligare en knapp vecka på sig för att förhandla fram stöd inför en kommande statsministeromröstning där hon och S för att vinna behöver minst 175 ledamöter som inte röstar nej.

Magdalena Andersson hastar mellan möten och förhandlingar för att få ihop sina trupper inför kommande prövningar fram till valet nästa år.

Magdalena Andersson hastar mellan möten och förhandlingar för att få ihop sina trupper inför kommande prövningar fram till valet nästa år.

Foto: TT

Krönika2021-11-16 15:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centerpartiet är redan på båten, riksdagens från V avhoppade vilde är inne i buren, miljöpartiets 16 röster är så gott om i urnan och i den egna hundrahövdade riksdagsgruppen finns inga avvikare. Det som saknas är vänsterpartiets 27 röster. Talmannen Andreas Norlén vill ha besked av Magdalena Andersson senast på måndag den 22 november. Vänsterpartiet vill inte minst - kanske framförallt - bli erkänt som ett med Centerpartiet jämställt samarbetsparti till regeringen. Enligt vad partiledaren Nooshi Dadgostar har sagt offentligt så vill V därutöver ha vissa besked/utfästelser om liberala och generösa reformer i sjukförsäkringen och när det gäller pensioner. Saker och ting som borde kunna lösa sig. Men inte hur som helst förstås. 

Problemet med den "breda politiska mitt" som nu - för att låna ord av Annie Lööf - etablerar sig på det vänstra mittfältet är att den är påfallande liberal. Socialdemokraterna kommer ensamma att få stå för den konservativa balansen. Vilket är helt nödvändigt med hänvisning till såväl tidens anda bland medborgarna som tidens påtagliga problem med gangsterkriminalitet, omfattande invandring och bristande integration som bland annat visar upp sig i rekordhög långtidsarbetslöshet och i utbrett vaccineringsmotstånd. Socialdemokraterna har generellt sett inga problem med det konservativa. Partiets grundfilosofi om en samhällsutveckling i stilla och eftertänksamt reformistiskt mak är ju till sin natur tämligen konservativ. Så det vill till att hålla emot. C och V kan lätt utvecklas till en utgiftskoalition - sänkta skatter/höjda bidrag - och när det gäller migration/kriminalitet så tycks C och V vara hårt bundna till sina relativt sett ganska små valkretsar av liberalt lutande väljare från höger och vänster. 

På den högra sidan av mittfältet bjöd tisdagen även på beskedet att M, SD och KD går fram med ett gemensamt budgetförslag i riksdagen. Högerbudgeten är fokuserad på rättsstaten, arbetslinjen, invandringen och sänkt skatt på låga pensioner.  Även om Liberalerna inte är med i det samarbetet så krävs det att V röstar ja till regeringens budget om inte M/KD/SD-budgeten ska vinna i slutomröstningen. Det här är därmed ett budgetförslag som triggar fram ökad enighet på båda sidor blockgränsen.