Partisympatiundersökningen från SCB (2 juni) visar på en rad intressanta händelser och gradvisa maktförskjutningar i inrikespolitiken. SCB: s undersökning är möjlig att jämföra med den närmast föregående - november 2020 - eller med riksdagsvalet 2018. Det är valsiffrorna som är hårdvalutan i sammanhanget och därför jämför jag partiernas opinionssiffror idag med det senaste valresultatet. Det allra mest spännande med SCB: s lite större undersökningar är att det är möjligt att se hur väljarna har rört sig mellan partierna sedan valet och fram till nu.
Moderaterna och Sverigedemokraterna har gått bäst sedan valet. Inte minst torde det inspirera partistrategerna att M och SD tillsammans har vunnit över väljare från Socialdemokraterna. Enligt SCB handlar det för S om "statistiskt säkerställda nettoförluster på cirka 0,7 procent till Moderaterna och cirka 0,6 procent till Sverigedemokraterna." De arma Liberalernas kräftgång - landar på 2, 5 procent i SCB - drar dock antagligen ner humöret i M och SD. Visserligen har de flesta av de liberala väljarna gått till Moderaterna, 1, 3 procent, men missar Liberalerna riksdagsplatsen i valet nästa år så kärvar det antagligen till sig rejält för Ulf Kristerssons statsministerplaner.
Vänsterpartiet och Centerpartiet ökar med varsin knapp procent sedan riksdagsvalet 2018. Intressant i sammanhanget är att Vänsterpartiet inte lockar väljare från Socialdemokraterna. V vinner från Miljöpartiet och suger även upp de sista spillrorna av Gudrun Schymans kraschade Feministiska initiativ. Men trots det höga tonläget mot Socialdemokraterna under åren som gått sedan valet så har V inte lyckats attrahera några stora mängder S-väljare. Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren i SCB: s mätning av opinionen.
Låt säga att vi har ett rödgrönt och ett blågult block i vardande. S, C och V (och kanske MP) å ena sidan och M, SD, KD (och kanske L) å den andra sidan. Inget av blocken har majoritet i SCB. De tre stora partierna är påfallande stabila. Socialdemokraterna ligger på sitt valresultat medan M och SD som sagt ökar. S kompenserar för sina förluster till M och SD genom vinster från Miljöpartiet och Liberalerna. Vilket är ett slags spegel av en socialdemokrati som förbereder sig på att leda mer liberalt inriktade regeringar framöver. Men fortsätter väljartappet till Moderaterna och Sverigedemokraterna under det kommande året så kan det verkligen bli kärvt för Socialdemokraterna att sitta kvar vid makten. Det torde nämligen inte finnas så mycket mer kvar att mjölka ut från vare sig L eller MP.