Det blir inte lättare av den omläggning av Arbetsförmedlingen som Centern drev igenom i uppgörelsen om januariavtalet.
Turerna kring Etableringslyftet som kommunerna Sollentuna, Sigtuna och Upplands Väsby driver tillsammans visar hur snett det kan bli om inget händer innan årsskiftet.
Projektet innebär att de arbetssökande parallellt får språkundervisning och coachning för att snabbt komma i arbete eller utbildning. Resultatet är strålande. I höstas hade 94 procent av de 390 deltagare som fullföljt egen försörjning efter i genomsnitt fem månader. Fyra av fem hade fått jobb, övriga studerade med studiemedel.
”Vi har nått fantastiskt bra resultat. Jag har inte sett något annat arbetsmarknadsprojekt i Sverige som har så här bra siffror”, sa projektledaren Annika Nordgren till Dagens Samhälle i november förra året.
Så långt är allt gott och väl. Problemet är bara att Etableringslyftet är just ett projekt och att pengarna tar slut vid årsskiftet om inget görs. Hittills har pengarna kommit från Europeiska socialfonden, men den sista december är det slut.
Det borde inte vara något problem. Det dräller inte av lyckade integrationsprojekt och då kan man tycka att regering, riksdag och myndigheter som Arbetsförmedlingen istället borde ta de goda exemplen och permanenta dem.
Modellen från de tre kommunerna norr om Stockholm borde kunna användas över hela landet i en långsiktig verksamhet. Ska integrationen lyckas måste vi komma bort från den kortsiktiga projektsjukan.
Centerns kommunalråd i Upplands Väsby Ann-Christin L Frickner skulle också vilja att de tre kommunerna kunde lägga Etableringslyftet i sin löpande verksamhet.
Men det är inte så enkelt. Efter reformeringen av Arbetsförmedlingen kan kommunerna inte få finansiering från det hållet.
”Vi kan inte betala ut ersättning till kommunerna som det ser ut nu. Det finns inget lagstöd för det”, säger Åsa Rundlöf, enhetschef på Arbetsförmedlingen till Sveriges Radios ekoredaktion.
Nyligen lade dock regeringen fram en proposition med syftet att ge Arbetsförmedlingen lite större frihet. Det är dock fortfarande oklart vilken effekt den förändringen skulle få om den antas av riksdagen.
Den som ivrigast drev på för att Arbetsförmedlingen skulle anlita privata aktörer var Martin Ådahl, då centerns arbetsmarknadspolitiske talesperson, idag finanspolitisk.
Han har möjligen lite ångest över vad han åstadkom. Idag kräver Ådahl kort och gott att regeringen måste se till att Etableringslyftet kan fortsätta.
Lyckade projekt måste kunna permanentas
Lyckade projekt måste kunna permanentas. Annars kommer integrationen av nyanlända och utrikesfödda aldrig att lyckas.
Lyckade projekt måste kunna permanentas. Annars kommer integrationen av nyanlända och utrikesfödda aldrig att lyckas.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.