Boken ”På stadig grund – Bygget av Lundbergs” av Jonas Malmborg ligger till grund för en serie artiklar på Folkbladet Söndags ledarsida. Boken gavs ut i november 2019 i samband med Lundbergföretagens 75 års jubileum. Boken skildrar personerna i och kring ett av Norrköpings största och viktigaste företag i modern tid. Det här är del sju.
När grundaren av företagskoncernen Lars Erik Lundberg fyllde femtiofem år lämnade han över det dagliga driften av bolaget till Kurt Pålsson som då var vice vd. Enligt vad som skrivs i boken så är Kurt Pålsson att likna vid en "förmyndarregering" i väntan på att arvtagaren ska mogna på sig lite. Den som ska föra den numera ganska stora bygg- och fastighetskoncernen Lundbergs in i framtiden är sonen Fredrik Lundberg; därom finns eller fanns knappast någon tvekan.
L E Lundberg har inga planer på att dra sig tillbaka dår runt 1975 då han låter Pålsson sköta det dag för dag operativa i firman. Lars Erik Lundberg byter från vd-stolen och till ordförandeposten i koncernen för att kunna ta sig an mer strategiska frågor och Lundbergsföretagens vägval för framtiden.
För Fredrik Lundberg och hans syster Eva har vissa framtidsfrågor så att säga varit lösta åt dem. Det har aldrig varit någon tvekan om att de ska in i familjeföretaget där det aldrig har funnits "någon gräns mellan företaget och familjen Lundberg.
Fritidsproblemen har lyst med sin frånvaro för familjemedlemmarna. Det som inte bolaget krävde i direkt arbetstid på dagtid i veckodagarna användes för inläsning och diskussioner om byggbudgetar och offerter och för middagar med kollegor och kunder. Den unge Fredrik Lundberg och hans syster fick därtill ofta följa med fadern ut i bilen på helgerna för att inspektera olika byggen och projekt.
När miljonprogrammets enormt stora bostadsbyggnadsprojekt på allvar börjar klinga av mot slutet av sjuttiotalet så ägnar Lundbergs mycken möda åt att bredda företagets verksamhet så att de inte blir för utlämnade åt politiska beslut och/eller kraftiga upp- och nedgångar i vissa branscher.
Den unge Fredrik Lundbergs aktieintresse kom säkerligen att ha betydelse för Lundbergs beslut att använda sin stora kassa för att köpa in sig i ett smärre antal företag. Planen var att ägarandelen steg gör steg skulle bli så pass stor att man fick en plats i styrelsen och på så vis kunna kontrollera och ha inflytande på investeringens ekonomiska tillväxt.
Det visade sig vara en mycket lyckosam breddning av Lundbergsföretagen.