Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lundbergs står för ett begripligt företagande

I början av sommaren inledde jag en artikelserie om boken ”På stadig grund – Bygget av Lundbergs” av Jonas Malmborg.

Gota Bank gick under i samband med 90-talskrisen.

Gota Bank gick under i samband med 90-talskrisen.

Foto: Tobias Röstlund / TT

Krönika2020-08-02 06:19
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Boken gavs ut i november 2019 i samband med Lundbergföretagens 75 års jubileum. 

Det som fängslar mig med den här boken är dels att den ger handfasta och konkreta inblickar i hur Lundbergs tänker när det gäller affärer, investeringar, innehav, belåning och risker. Dels väver författaren samman samhällsutvecklingen i stort med olika epoker i företagets utveckling. Det här är del åtta.

Vi lever ju nu med Coronapandemins krisdrivande framfart inpå knutarna. Arbetslösheten, varslen, konkurserna, permitteringarna och osäkerheten är svår och förlamande inom många branscher. Alla påverkas. En del mycket, en del i mindre omfattning. 

Senaste gången vi drabbades av en kris i den här magnituden var i början av 1990-talet. Mellan 1989 och 1992 steg arbetslösheten från 2, 2 procent till över tio procent. 18 000 företag har gått i konkurs under 1992. Stora fastighetskoncerner, försäkringsföretag, byggföretag och Gota Bank ingår i kretsen av konkursande företag. 

Lundbergsföretagen har sin vana trogen intagit en skeptisk hållning till utvecklingen under slutet av 1980-talet. Bolaget är lågt belånat och står stadigt mitt i den krisiga omgivningen. Den ofta förekommande kritiken mot Lundbergarna för att vara ”överdrivet försiktiga och tråkiga” är nog extra lätt att leva med i dessa dagar då Lundbergs står ”i askan efter sina kraschade eller vidbrända konkurrenter”, skriver Jonas Malmborg i boken ”På stadig grund.” 

Det var ingen slump att Lundbergs valde att hålla sig borta från branscher och verksamheter som drog med sig mängder med företag, en miljon jobb och statens ekonomi ner i ett moras.

Jonas Malmborg skriver att såväl företagets grundare Lars Erik Lundberg som sonen och den nuvarande koncernchefen Fredrik Lundberg med ”östgötskt bondförnuft” har varit tydliga med att de bara investerar i ”branscher och bolag som man begriper sig på.”

”Jag insåg att detta skulle sluta med en krasch. Belåningsgraderna hade drivits upp till bisarra nivåer och bankerna och finansbolagen lånade ut utan något som helst konsekvenstänkande”, säger Fredrik Lundberg i boken.

Lundbergs var och är dock inte alls något krisfritt företag. På olika ställen i koncernens ägarföretag uppkommer ständigt nya problem och ”småkriser” som behöver mötas med anpassningar, neddragningar, köp, försäljning, chefsbyten och nya partnerskap.

Det är väl just detta som är begripligt företagande.

Det obegripliga företagandet valde Lundbergs dock bort redan på 1940-talet.