Lövfen har ännu samlingen på sin sida

På onsdagen samlades ledarna för riksdagspartierna till debatt i riksdagshuset. Det var en märklig tillställning.

Stefan Löfven uppträder tryggt i riksdagen. Den nationella samlingen är ännu på hans sida.

Stefan Löfven uppträder tryggt i riksdagen. Den nationella samlingen är ännu på hans sida.

Foto: Jessica Gow/TT

Krönika2020-06-11 05:18
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De politiska verkligheterna existerar för stunden i flera olika dramatiska dimensioner som glider in i varandra och som var och en av partiledarna måste förhålla sig till. På onsdagens förmiddag hade Löfven, Kristersson, Åkesson och de andra således att ta hänsyn till Coronavårens drama och retorik samtidigt som de behövde förhålla sig till den simultant pågående presskonferensen där åklagaren pekade ut Stig Engström som Olof Palmes mördare. Vid sidan av dessa två stora och pågående händelser känner många partier ett starkt och växande behov av att lyfta upp andra (än Corona) problem och konflikter på det politiska bordet. 

Rollerna är ganska givna. Statsminister Löfven tryckte på för fortsatt nationell samling för att i "Olof Palmes anda" fortsätta förbättra Sverige. Löfven berömde och tackade partierna för att de lagt annat åt sidan för att istället göra det bästa för Sverige. Vilken minoritetsregering i världen skulle bete sig på precis samma sätt. Löfvens regering får visserligen ta emot växande kritik för den utbredda döden inom äldrevården, för senfärdighet med testningen av människor och för avvärjande manövrar när det gäller tillsättandet av en Coronakommission. 

Uppenbart bedömer regeringen att det trots dessa kritiska punkter är bättre att försöka stanna kvar i Coronans pockande krav på samling och samarbete än på att dyka ner i konflikthavet av migration, kriminalitet, försvarsfinansiering och Las. 

Stefan Löfven gör det också bra. Det är tydligt att han trivs mycket bättre med riksdagens fasta debattstruktur än med den mer osäkra och impulsiva debattmiljön som råder i studion då SVT: s Agenda är arrangör av partiledardebatter. 

Moderatledaren Ulf Kristersson var även han på hugget. Han beskrev sin och moderaternas uppgift i tre punkter: Samarbete. Driva på. Tydlighet. Utöver de Coronarelaterade tunga problem som kommer att påverka Sverige socialt och ekonomiskt under lång tid så tog Kristersson upp sammanbrottet i Försvarsförhandlingarna och han blåste till hård strid om den kommande Coronakommissionens sammansättning och slutdatum; klassiska och viktiga stridsfrågor i det politiska hantverket. Jonas Sjöstedt (V) skällde om utredningen om Las. Löfven gav tillbaks genom att uppmana Sjöstedt att inte samverka med högern "för att sätta åt regeringen" om han nu är så rädd för högersvängar när det gäller Las.

Karta: Riksdagshuset